ЈЕДИНИ ПРАВИЛАН НАЧИН ЧУВАЊА ПУТЕРА Ако га ОВАКО чувате не губи квалитет и свежину
Сазнајте колико дуго је безбедно да путер стоји на собној температури
Путер је незаобилазан састојак у кухињи многих љубитеља кувања и печења. Његова богата текстура и укус унапређују готово свако јело. Без обзира на то да ли га користите за мазање, прављење колача или као тајни додатак омиљеном рецепту, правилно чување путера кључно је за очување његовог квалитета и укуса.
Колико дуго путер може стајати ван фрижидера
Према стручњацима из "Land O'Lakes", путер не треба остављати ван фрижидера дуже од четири сата. Иако је путер стабилнији од већине других млечних производа, дуготрајно излагање собној температури може утицати на његов укус и боју.
Без обзира на то да ли је путер слани, неслани или умућен, сви типови захтевају исто пажљиво чување. Остављен дуже од препорученог, може постати мање укусан и потенцијално штетан за конзумацију.
Чување путера у посуди није решење
Многи користе посуде за путер како би га задржали на собној температури ради лакше употребе, али стручњаци истичу да ово није препоручљиво. Без обзира на врсту посуде, путер треба чувати у оригиналном паковању у најхладнијем делу фрижидера.
Ако желите да продужите његов рок трајања, путер можете чувати у замрзивачу. Стручњаци саветују да се кутија са путером замрзне пре истека рока трајања, чиме се очува његова свежина и укус.
Брзо омекшавање путера
Ако вам је потребан омекшани путер, извадите га из фрижидера и оставите на собној температури између 30 и 45 минута. Још брже решење је да путер исечете на мање комадиће - на тај начин ће омекшати за свега 15 минута.
За смрзнути путер, стручњаци препоручују генијалан трик: нарендајте га. На овај начин се ситни комадићи брзо загревају и омекшавају, спремни за употребу у рецептима.
Чувајте пажљиво
Да бисте максимално искористили укус и квалитет путера, важно је придржавати се правила о његовом чувању. Држите га у фрижидеру или замрзивачу када није у употреби, и омекшавајте га на брз, ефикасан начин према вашим потребама. На овај начин, путер ће остати свеж, укусан и спреман да унапреди свако јело.