(ФОТО) ОВАЈ КУЋНИ УРЕЂАЈ ЈЕ ОПАСНО ДРЖАТИ У БЛИЗИНИ Одговоран је за више од 40.000 смрти у Европи годишње!
Апарат, који имају многе куће у Србији штетан по здравље, показује најновија студија.
Шпорет на плин убије сваке године 40.000 људи у Европи због испарења штетних материја која улазе у плућа, наводи се извештајима, преноси „Гардијан“.
Шпорети на плин избацују штетне гасове повезане са болестима срца и плућа, али стручњаци упозоравају да је јавност мало свесна о њиховим опасностима. У просеку, коришћење шпорета на гас "скида" скоро две године живота особе, према студији домаћинстава у ЕУ и Великој Британији.
"Величина проблема је много гора него што смо мислили", каже водећи аутор студије Хуана Марија Делгадо-Саборит, која води истраживачку лабораторију на Универзитету "Jaume I" у Шпанији.
Истраживачи су приписали 36.031 рану смрт сваке године плинским шпоретима у ЕУ, а још 3.928 у Великој Британији. Кажу да су њихове процене конзервативне јер су узели у обзир само здравствене ефекте азот-диоксида (NO2), а не и других гасова као што су угљен-моноксид и бензол.
"Далеке 1978. први пут смо сазнали да је загађење NO2 много веће у кухињама које користе гас него електричне шпорете. Али тек сада смо у могућности да одредимо број живота који је прекинут”, тврди Делгадо-Саборит.
Свако треће домаћинство у ЕУ кува на гас, што је пораст на 54% домаћинстава у Великој Британији и више од 60% у Италији, Холандији, Румунији и Мађарској. Шпорети сагоревају фосилни гас и избацују штетне супстанце које оштећују дисајне путеве, наводи „Гардијан“.
Извештај, који је подржала Европска фондација за климу, темељи се на прошлогодишњем истраживању које је мерило квалитет ваздуха у кућама како би се открило колико кување на плин повећава загађење ваздуха у затвореном простору. Ово је омогућило научницима са Универзитета "Jaume I" и Универзитета у Валенсији да утврде односе између унутрашњег и спољашњег загађења ваздуха приликом кувања на плин и мапирају изложеност NO2 у затвореном простору.
Затим су применили стопе ризика од болести, добијене из студија о спољашњем загађењу NO2, да би утврдили број изгубљених живота.
"Главна недоумице је да ли се ризик од умирања са NO2 на отвореном може применити на унутрашњи NO2 од кувања на плин“, рекао је Стефен Лофт, стручњак за загађење ваздуха са Универзитета у Копенхагену, који није био укључен у истраживање, додајући да је то "фер претпоставка и потребна за процену".
Резултати су у складу са студијом у САД у мају, која је открила да пећи на гас и пропан доприносе до 19.000 смртних случајева одраслих сваке године.
ЕУ је овог месеца пооштрила правила о квалитету ваздуха на отвореном, али није поставила стандарде за квалитет ваздуха у затвореном простору. Европска алијанса за јавно здравље (EPHA) позвала је креаторе политике да поступно укину плинске шпорете постављањем ограничења емисија, нудећи новац за прелазак на чистије шпорете и присиљавајући произвођаче да етикетирају штедњаке са њиховим ризицима од загађења.
"Предуго је било лако одбацити опасности плинских шпорета. Попут цигарета, људи нису много размишљали о утицају на здравље – и, попут цигарета, плински штедњаци су мала ватра која испуњава наш дом загађењем“, рекла је Сара Бертучи из EPHA.
Људи се делимично могу заштитити од испарења приликом кувања отварањем прозора када кувају и укључивањем аспиратора.
Делгадо-Саборит је рекла да су она и њен супруг одрасли у домовима у којима се кувало на електричним шпоретима, што је "чистије, безбедније и здравије“, али су се касније преселили у дом са шпоретом на плин.
"Сада смо усред неких побољшања у кући и одбројавам дане када ћу уградити нове електричне плоче за кување у моју кухињу“, рекла је она.