heavy intensity rain
18°C
13.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИОХЕМИЧАРКА УПОЗОРАВА: "Јавност је била маркетиншки обманута!" Ако желите здраво да се храните ово је најбољи доручак

13.03.2025. 14:43 14:50
Пише:
Извор:
Pink.rs/Slobodnadalmacija.hr
jelo
Фото: Pexels.com, ilustracija

Стручњаци дали пример шта јесте здрав доручак и објаснили зашто овсене пахуљице нису добар избор.

Ако се убрајате међу оне који за доручак воле да једу крофне, слатка пецива, муслије, воћне смутије и слична слатка јела, насели сте на приче које годинама покушавају да нам продају моћни лобији америчких произвођача хране, првенствено житарица.

Много боља опција од слатких овсених пахуљица био би, ако ћемо да послушамо нутриционисте, доручак састављен од сасвим друге врсте хране, а ако вам треба подстицај за промену навика везаних за доручак, можда ће бити довољно да наведемо да након што заборавите на пецива, корнфлекс и гранолу можете заборавити и на свакодневни „ролеркостер“ наглог раста и пада нивоа шећера у крви, нападе глади, надутост и друге тегобе, пише Слободнадалмација.хр.

На ово је, на конференцији Цост оф Поор Нутритион, упозорила Џеси Инчауспе, француска биохемичарка, истичући како је јавност маркетиншки обманута да би при избору хране за доручак предност дала слаткој храни. Конзумирање сланих јела за доручак, додала је, дуже нас држи ситима и помаже нам да се суздржимо од грицкања између доручка и ручка.

Слатке доручке, додала је, промовисала је прехрамбена индустрија само да би зарадила јер су намирнице које се користе за такве доручке за њу врло исплативи.

„Ако желите ли да се храните здраво, најбољи доручак за вас је слани доручак који се базира на протеинима. Протеин је врло важна хранљива материја коју треба да једете како бисте били сити, телу су потребни, а ми их не једемо ни приближно довољно“, нагласила је, те дала једноставно решење.

jelo
Фото: Pexels.com, ilustracija

„Можете доручковати остатке од вечере, узмите то уместо слатких житарица и пецива. Пуни енглески доручак заправо није тако лош ако га направите код куће и ако не садржи прерађену храну“, рекла је.

Др Крис ван Тулекен истакао је да слатки доручак доводи до мање циркулације енергије и осећаја умора, глади и повећане жеље за храном. Преласком на доручак с више протеина попут јаја, здравих масноћа као што су авокадо или масна риба, као и влакна из поврћа, тело би добило стабилнију енергију и избегло њен нагли пад.

Стручњаци за исхрану наводе згодне, приступачне и лаке предлоге за слани доручак, а међу њима су врло популарно вегетеријанско јело, хумус с интегралним крекерима или протеинским хлебом, италијанско јело Еггс ин Пургаторy (јаја у чистилишту), омлет с поврћем, салата од леблебија, сир с краставцима, паприкама и сличним поврћем, тост с рибљим филетима, тост с јајетом и авокадом, мексичка кесадиља с поврћем и сиром…

Један од предлога је и француски киш без коре, зато што је добра опција и за оне који избегавају угљенехидрате или не желе да их мешају с мастима и протеинима.

Може да се испече и унапред, а уместо једног великог киша с овим рецептом можете испећи неколико малих па их понети за ужину. У фрижидеру може да стоји и до 5 дана, а може да се једе хладан, на собној температури или подгрејан. Одличан је и као надев за сендвиче или тортиље.

Извор:
Pink.rs/Slobodnadalmacija.hr
Пише:
Пошаљите коментар