АКО ОВО ПРИМЕТИТЕ У БУРЕТУ СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ ОДМАХ ГА БАЦИТЕ Нипошто га не једите, укиселите други имате времена пред празнике
Покварен кисео купус можете препознати на само један начин.
Покварен купус препознаје се по непријатном мирису и укусу, као и по дебелој, црној или зеленој скрами на површини бурета, која може указивати на развој гљивица.
Главни показатељи који указују на кварење купуса укључују промене у боји, текстури и појаву непријатних мириса.
Ако приметите да је купус постао зелен, црн, има скраму на површини или је почео развијати гљивице, то су јасни сигнали да нешто није у реду.
Кисели купус је популарна намирница која се често користи у различитим јелима, али као и сваки ферментирани производ, може се покварити ако није правилно складиштен.
Да бисте добили кисели купус који ће остати укусан и сигуран за конзумацију до краја зиме, кључни су правилни састојци и пажљив процес припреме.
Избор купуса и правилна припрема је веома битна
Бирајте домаће сорте са пљоснатијим главицама, које имају збијеније листове.
Купус треба да буде праћен со и водом, а све се ставља у буре које мора бити изузетно чисто.
Идеално је да буре буде дрвено, али може бити и пластично.
Температура треба да буде око 10 степени, а буре мора бити добро затворено како би се спречио улазак прљавштине и инсеката.
Најбрже се укиселе домаће сорте са тањим листовима и слабо развијеним жилицама, светлозелене боје, јер садрже висок ниво природног шећера који подстиче брзу ферментацију.
Зелена и црна скрама сигуран су знак да се купус покварио
Ако је купус добро изабран, а концентрација соли правилна, неће доћи до кварења.
penzionisani.bizportal.rs/dnevnik.rs