clear sky
-2°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ОВО ПРИМЕТИТЕ У БУРЕТУ СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ ОДМАХ ГА БАЦИТЕ Нипошто га не једите, укиселите други имате времена пред празнике

10.12.2024. 13:42 13:51
Пише:
Извор:
Дневник
Kiseli kupus
Фото: Pexels, ilustracija

Покварен кисео купус можете препознати на само један начин.

Покварен купус препознаје се по непријатном мирису и укусу, као и по дебелој, црној или зеленој скрами на површини бурета, која може указивати на развој гљивица.

Главни показатељи који указују на кварење купуса укључују промене у боји, текстури и појаву непријатних мириса.

Ако приметите да је купус постао зелен, црн, има скраму на површини или је почео развијати гљивице, то су јасни сигнали да нешто није у реду.

Кисели купус је популарна намирница која се често користи у различитим јелима, али као и сваки ферментирани производ, може се покварити ако није правилно складиштен.

Да бисте добили кисели купус који ће остати укусан и сигуран за конзумацију до краја зиме, кључни су правилни састојци и пажљив процес припреме.

Избор купуса и правилна припрема је веома битна

Бирајте домаће сорте са пљоснатијим главицама, које имају збијеније листове.

Купус треба да буде праћен со и водом, а све се ставља у буре које мора бити изузетно чисто.

Идеално је да буре буде дрвено, али може бити и пластично.

Температура треба да буде око 10 степени, а буре мора бити добро затворено како би се спречио улазак прљавштине и инсеката.

Најбрже се укиселе домаће сорте са тањим листовима и слабо развијеним жилицама, светлозелене боје, јер садрже висок ниво природног шећера који подстиче брзу ферментацију.

Зелена и црна скрама сигуран су знак да се купус покварио

Ако је купус добро изабран, а концентрација соли правилна, неће доћи до кварења.

penzionisani.bizportal.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар