Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AKO OVO PRIMETITE U BURETU SA KISELIM KUPUSOM ODMAH GA BACITE Nipošto ga ne jedite, ukiselite drugi imate vremena pred praznike

10.12.2024. 13:42 13:51
Piše:
Izvor:
Dnevnik
Kiseli kupus
Foto: Pexels, ilustracija

Pokvaren kiseo kupus možete prepoznati na samo jedan način.

Pokvaren kupus prepoznaje se po neprijatnom mirisu i ukusu, kao i po debeloj, crnoj ili zelenoj skrami na površini bureta, koja može ukazivati na razvoj gljivica.

Glavni pokazatelji koji ukazuju na kvarenje kupusa uključuju promene u boji, teksturi i pojavu neprijatnih mirisa.

Ako primetite da je kupus postao zelen, crn, ima skramu na površini ili je počeo razvijati gljivice, to su jasni signali da nešto nije u redu.

Kiseli kupus je popularna namirnica koja se često koristi u različitim jelima, ali kao i svaki fermentirani proizvod, može se pokvariti ako nije pravilno skladišten.

Da biste dobili kiseli kupus koji će ostati ukusan i siguran za konzumaciju do kraja zime, ključni su pravilni sastojci i pažljiv proces pripreme.

Izbor kupusa i pravilna priprema je veoma bitna

Birajte domaće sorte sa pljosnatijim glavicama, koje imaju zbijenije listove.

Kupus treba da bude praćen so i vodom, a sve se stavlja u bure koje mora biti izuzetno čisto.

Idealno je da bure bude drveno, ali može biti i plastično.

Temperatura treba da bude oko 10 stepeni, a bure mora biti dobro zatvoreno kako bi se sprečio ulazak prljavštine i insekata.

Najbrže se ukisele domaće sorte sa tanjim listovima i slabo razvijenim žilicama, svetlozelene boje, jer sadrže visok nivo prirodnog šećera koji podstiče brzu fermentaciju.

Zelena i crna skrama siguran su znak da se kupus pokvario

Ako je kupus dobro izabran, a koncentracija soli pravilna, neće doći do kvarenja.

penzionisani.bizportal.rs/dnevnik.rs

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar