ЧУДОТВОРНА БИЉКА ЛЕЧИ МНОГЕ БОЛЕСТИ Један поједен лист сваког дана јача организам у борби с многим болестима
Пореклом је из Мексика, чудесна биљка чуваркућа расте свуда: по стенама, крововима, зидовима, у кући у саксијама.
Не тражи много, само довољно сунца, а пружа доста.
Чуваркућа се зове тако јер се традиционално сматрало да ова биљка штити кућу и њене становнике од злих духова, грома и других несрећа. У многим културама, нарочито на Балкану, чуваркућа се често садила на крововима, прозорима или у близини куће, јер је веровање говорило да доноси срећу, благостање и заштиту.
Њено име „чуваркућа“ дословно значи „чувар куће,“ што одражава њен симболички значај као биљке која штити дом. Поред тога, чуваркућа је веома издржљива и преживљава у екстремним условима, што је додатно учврстило њену репутацију као симбола издржљивости и заштите.
Познато је колико је чуваркућа делотворна за разне кожне проблеме при спољашњој употреби, али врло је ефикасна и када се једе.
Осим што је добра за имунитет, њени свеже здробљени листови или свеже исцеђен сок благотворно делују на брадавице, чиреве, ране и опекотине, курје очи, сунчеве пеге, као и на болна места настала од гихта или убода инсекта. Међутим, ево шта се догађа ако чуваркућу, уместо облога, поједемо.
Показало се да је чуваркућа нарочито делотворна ако се комбинује са медом и то за јачање имунитета, циста, лошег варења, а посебно је добра за затвор.
РЕЦЕПТ
300 грама исецканих свежих листова чуваркуће помешајте са 500 грама меда, преручите у теглу, поклопите, замотајте у фолију и држите у фрижидеру. Узимајте кашику сваког јутра пола сата прије доручка и кафе, а препоручује се и да пола сата након овог еликсира не једете и не пијете ништа.
Поред тога, ова сјајна мјешавина подстиче и избацивање отрова из организма.
Наравно, као и код свих алтернативних лекова и овде треба припазити и пре конзумирања консултовати се са својим лекаром.