ЗАЧИНЕ ЧУВАТЕ У СТАКЛЕНИМ ПОСУДАМА и ПРАВИТЕ ОГРОМНУ ГРЕШКУ: Кувари упозорили на ФАТАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ, ево које су
Већина домаћица зачине чува у стакленим посудама. Не само што изгледају лепо у кухињи, већ су вам увек на дохват руке и кроз стакло се може видети о којим зачинима је реч.
Међутим, како истичу професионални кувари и стручњаци за храну то је велика грешка. Према њиховим речима, уколико зачине чувате у стакленим посудама они могу изгубити свој мирис и арому, те да се покварити пре времена.
Како их чувати?
Већина зачина има рок трајања између две и три године, али ако их држите у стакленим посудама они могу да се покваре пре времена. Стакло утичу на укус и мирис зачина. Сваки зачин који је изгубио мирис или се згрудвао у тегли одмах баците зато што више није за употребу.
Осим тога, стаклене посуде су готово по правилу провидне што омогућава сунчевој светлости да допире до њих и додатно утиче на њихов квалитет и рок трајања.
Како наглашавају професионални кувари зачине увек треба држати у херметички затвореним и непрозирним посудама како би сачувале своју арому и текстуру.
Такође, није добра идеја да их држите на полици или у ормарићу тик изнад шпорета. Јесте да ће вам бити на дохват руке, али ће топлота и пара која се ствара приликом кувања утицати на зачине.
Добра идеја је да се зачини чувају и у посебно направљеним кесама како би што дуже задржали свој оригинални укус, мирис и текстуру. Ако их сместите подаље од шпорета мораћете да их узимате и враћате сваки пут кад нешто кувате, али ћете им на овај начин обезбедити диговечност.
Еспресо