ТИХИ УБИЦА! У КУХИЊИ је овај уређај НАЈОПАСНИЈИ; Испушта канцерогене материје и када НИЈЕ у употреби
Нова студија повезује плинске шпорете с једним од осам случајева астме у детињству, објавила је америчка Комисија за безбедност потрошачких производа, истичући како ће размотрити њихову забрану.
Негативан утицај ових уређаја на здравље људи је далеко већи па онима који се не желе или не могу да се одрекну шпорета на гас, саветује се неколико начина за смањење његове штетности, пише Н1.
Јесу ли пећи на гас извор загађења ваздуха у затвореном простору?
Без сумње, да. Постоје два начина на које плинске пећи загађују наше домове. Први је најочигледнији – кад су у употреби. Изгарајући гас ствара топлоту која узрокује везање кисеоника и азота пламеном. Они се комбинују како би створили азот оксид и азот диоксид, заједнички познате као NOx, који могу иритирати плућа. Али то није једино једињење око којег треба бринути. Кување на плин такође може емитовати угљен моноксид, честице, па чак и формалдехид. Сви они имају разне штетне утицаје на здравље и могу утицати на дисајни и кардиоваскуларни систем.
Све већи број истраживања показује да шпорети на плин испуштају отровна једињења чак и када се не користе. Међу онима који највише забрињава је бензен, који је канцероген. Студија ПСЕ Health Energy открила је бензен у 99 посто узорака узетих у домовима у Калифорнији. Друге откривене хемикалије укључују ксилен, толуен и етилбензен који такође могу узроковати проблеме с дисајним системом па чак и рак.
О каквом загађењу је тачно реч?
Огромном. Студија ПСЕ Health Energy открила је да гасне пећи могу да емитују онолико бензена колико и цигарета, што их чини сличним пасивном пушењу.
“Можете постићи исти ниво бензена само ако имате угашену пећ у својој кући као што бисте очекивали да ћете видети у кући с пушачима”, рекао је Сет Шонкоф, извршни директор ПСЕ Energy Health.
То је, наравно, само када је шпорет угашен. Истраживање објављено прошле године показало је да емисије NOx када је овај уређај у употреби могу премашити сигурносне стандарде за квалитет спољног ваздуха за неколико минута.
Можете ли тестирати загађење гасне пећи код куће?
Не баш. Иако постоји низ сензора квалитета унутрашњег ваздуха за ствари као што су угљен диоксид, хлапљиви органска једињења и честице, не постоје јефтине кућне верзије за тестирање NOx, бензена и других кућних загађивача. Постоје донекле приступачни инструменти за откривање цурења гаса, али Шонкоф каже да су они више усмерени на значајна цурења него на свакодневне емисије плинских пећи.
Помажу ли аспиратори?
Апсолутно да. Укључивање вентилацијског отвора током кувања кључно је за избацивање загађеног ваздуха напоље. То додуше није идеално решење јер загађење ваздуха у затвореним просторима само претвара у загађење ваздуха на отвореном. Али то је боље него да га имате у високим концентрацијама у свом дому где може више оштетити ваша плућа.
Шта се још може учинити како би се смањило загађење ваздуха из шпорета на плин?
За оне који немају аспираторе изнад шпорета, Шонкоф је рекао да је чак и отварање прозора добра тактика за прочишћавање ваздуха. Још би боље било ставити вентилатор на прозор који би помогао усисавању ваздуха из затвореног простора.
Наравно, најбољи начин за смањење загађења је да уопште немате плински шпорет.
Које су алтернативе плинском шпорету?
Електрични шпорети долазе у две главне варијанте: стандардни и индукцијски. Стандардни електрични шпорети користе струју кроз жицу за стварање топлотне енергије.
Индукцијске пећи су све више у моди. Уместо да стварају топлоту, индукцијске рерне стварају топлину електромагнетски. Када укључите индукцијску пећ, струја тече кроз завојницу која ствара магнетско поље.
Оно што треба да знате је да магнетско поље директно загрева шерпе и тигање – и њихов садржај – уместо да преноси топлоту као што то чине традиционални шпорети. Сама пећ се не загрева. Такође, за разлику од традиционалних електричних шпорета, индукцијским верзијама није потребно време за загревање.
Дневник/Крстарица