"Српски краљ" Зорана Будимировића проглашен за најбољи коктел
БЕОГРАД: У Београдској дестилерији је одржано такмичење у прављењу коктела чији је основни састојак традиционално српско пиће - ракија од шљиве.
Жбунаста биљка из Африке ројбуш, егзотично воће, беланце, нарандзина кора, сува шљива, вишња, лимета, босиљак, чоколада и нана само су неки од састојака које користе београдски бармени како би направили добар коктел и привукли љубитеље овог освежавајућег напитка.
Осам искусних бармена из еминентних београдских ресторана и барова "промућкали су своје шејкове" и стручном жирију представили јединствене мешавине, како би поаказали да домаћи бренд може бити пођеднако добар састојак за овај напитак, као и страна пића попут вотке, вискија, апсента и рума.
Како кажу чланови жирија и дегустатори на данашњем такмичењу, маштовит, иновативан и вешт бармен главни је адут сваког локала који у својој понуди има ова пића различитих мешавина, боја, укуса, арома и дејстава.
Поред састојака за укусан коктел важна је техника и редослед прављења, руковање опремом, брзина мешања у шејкеру, адекватан начин сипања, као и облик и матеијал чаше која у зависности од коктела треба да буде довољно охлађена ледом.
Победник такмичења Зоран Будимировић члан је Удружења бармена Србије и у изјави за Танјуг истакао је да се његов коктел "Српски краљ", може служити уз посебне врсте сирева и бадеме, како би укус био још потпунији.
Рекао је да су овакава такмичења идеална прилика да се скрене пажња на комплексност и маштовитост његове професије.
Истакао је да је први српски коктел направио Иван Вујић, који је некада радио у хотелу "Српски краљ", на месту где се сада налази Рајићев тржни центар.
Инспирисан првим српским коктелом, мешавином клеке и соде, Будимировић је у свој шејкер као базу сипао шљивовицу, потом амар, који је комбинација горког и оштрог укуса, а затим апсент и хербални ликер, који у себи има 130 биљака.
Мој коктел је јако комплексан, пошто и његов назив Српски Краљ захтева одређену пажњу и труд. База је шљива у комбинацији са аперолом-млађим братом кампарија, затим ћинар са укусом артичоке, а рамачоти му даје посебну ноту поморандзе и ваниле, навео је Будимировић.
Према речима победника такмичења, Београђани највише воле киселкасте ноте, али у последњем периоду почели су да се опредељују за оштрије и горкасте укусе у зависности од периода дана.
Будимировић је казао да искусан бармен може да осети свог госта и да му припреми специјалитет, који ће бити у складу са расположењем у коме је гост дошао.
Циљ нам је да гост који је дошао тужан или изморен, срећнији и задовољнији напусти локал, казао је Будимировић.
Поручио је да сви уживаоци алкохолних коктела буду одговорни и не седају за волан, како би сви учесници у саобраћају били безбедни.
Лука Матијевић, млади бармен из Београда, овим послом се бави осам година, а искуство је стекао радећи у различитим престоничким локалима, јер, како каже, "на једном месту је немогуће све научити".
Он је представио на такмичењу свој коктел "БГ Мозамбик", а у изјави за Танјуг навео је да је у питању инфузија домаће ракије од шљиве, ројбуша-сирупа пореклом из Африке, битера, као и беланцета и лимуна.
Матијевић сматра да се укус домаће ракије од шљиве највише слаже са ројбушом и чоколадом.
Млади, али искусни бармен, казао је да се суграђани најчешће опредељују за традиционалне конктеле као што су "Олд фешенд" и "Негрон".
Он је објаснио да је на такмичењима, поред укуса, од пресудног значаја наступ и техника прављења коктела, као и декорација и избор чаше.
Такмичар Душан Николић рекао је да је за ову прилику припремио коктел у коме је измешао ракију, ликер на бази коре од поморандзе, домаћи сируп од ароније и босиљак, као и свеже цеђену лимету.
Мешавина ракије и ароније мало скупља уста, па сам ту комбинацију отворио босиљком, казао је Николић.
Позвао је све љубитеље коктела да дођу и пробају његов специјалитет, а потом их и упозорио да када пију не седају за волан.