Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"Srpski kralj" Zorana Budimirovića proglašen za najbolji koktel

21.02.2022. 20:42 20:46
Piše:
Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

BEOGRAD: U Beogradskoj destileriji je održano takmičenje u pravljenju koktela čiji je osnovni sastojak tradicionalno srpsko piće - rakija od šljive.

Žbunasta biljka iz Afrike rojbuš, egzotično voće, belance, narandzina kora, suva šljiva, višnja, limeta, bosiljak, čokolada i nana samo su neki od sastojaka koje koriste beogradski barmeni kako bi napravili dobar koktel i privukli ljubitelje ovog osvežavajućeg napitka.



Osam iskusnih barmena iz eminentnih beogradskih restorana i barova "promućkali su svoje šejkove" i stručnom žiriju predstavili jedinstvene mešavine, kako bi poakazali da domaći brend može biti pođednako dobar sastojak za ovaj napitak, kao i strana pića poput votke, viskija, apsenta i ruma.



Kako kažu članovi žirija i degustatori na današnjem takmičenju, maštovit, inovativan i vešt barmen glavni je adut svakog lokala koji u svojoj ponudi ima ova pića različitih mešavina, boja, ukusa, aroma i dejstava.



Pored sastojaka za ukusan koktel važna je tehnika i redosled pravljenja, rukovanje opremom, brzina mešanja u šejkeru, adekvatan način sipanja, kao i oblik i mateijal čaše koja u zavisnosti od koktela treba da bude dovoljno ohlađena ledom.



Pobednik takmičenja Zoran Budimirović član je Udruženja barmena Srbije i u izjavi za Tanjug istakao je da se njegov koktel "Srpski kralj", može služiti uz posebne vrste sireva i bademe, kako bi ukus bio još potpuniji.



Rekao je da su ovakava takmičenja idealna prilika da se skrene pažnja na kompleksnost i maštovitost njegove profesije.



Istakao je da je prvi srpski koktel napravio Ivan Vujić, koji je nekada radio u hotelu "Srpski kralj", na mestu gde se sada nalazi Rajićev tržni centar.



Inspirisan prvim srpskim koktelom, mešavinom kleke i sode, Budimirović je u svoj šejker kao bazu sipao šljivovicu, potom amar, koji je kombinacija gorkog i oštrog ukusa, a zatim apsent i herbalni liker, koji u sebi ima 130 biljaka.



Moj koktel je jako kompleksan, pošto i njegov naziv Srpski Kralj zahteva određenu pažnju i trud. Baza je šljiva u kombinaciji sa aperolom-mlađim bratom kamparija, zatim ćinar sa ukusom artičoke, a ramačoti mu daje posebnu notu pomorandze i vanile, naveo je Budimirović.



Prema rečima pobednika takmičenja, Beograđani najviše vole kiselkaste note, ali u poslednjem periodu počeli su da se opredeljuju za oštrije i gorkaste ukuse u zavisnosti od perioda dana.



Budimirović je kazao da iskusan barmen može da oseti svog gosta i da mu pripremi specijalitet, koji će biti u skladu sa raspoloženjem u kome je gost došao.



Cilj nam je da gost koji je došao tužan ili izmoren, srećniji i zadovoljniji napusti lokal, kazao je Budimirović.



Poručio je da svi uživaoci alkoholnih koktela budu odgovorni i ne sedaju za volan, kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedni.



Luka Matijević, mladi barmen iz Beograda, ovim poslom se bavi osam godina, a iskustvo je stekao radeći u različitim prestoničkim lokalima, jer, kako kaže, "na jednom mestu je nemoguće sve naučiti".



On je predstavio na takmičenju svoj koktel "BG Mozambik", a u izjavi za Tanjug naveo je da je u pitanju infuzija domaće rakije od šljive, rojbuša-sirupa poreklom iz Afrike, bitera, kao i belanceta i limuna.



Matijević smatra da se ukus domaće rakije od šljive najviše slaže sa rojbušom i čokoladom.



Mladi, ali iskusni barmen, kazao je da se sugrađani najčešće opredeljuju za tradicionalne konktele kao što su "Old fešend" i "Negron".



On je objasnio da je na takmičenjima, pored ukusa, od presudnog značaja nastup i tehnika pravljenja koktela, kao i dekoracija i izbor čaše.



Takmičar Dušan Nikolić rekao je da je za ovu priliku pripremio koktel u kome je izmešao rakiju, liker na bazi kore od pomorandze, domaći sirup od aronije i bosiljak, kao i sveže ceđenu limetu.



Mešavina rakije i aronije malo skuplja usta, pa sam tu kombinaciju otvorio bosiljkom, kazao je Nikolić.



Pozvao je sve ljubitelje koktela da dođu i probaju njegov specijalitet, a potom ih i upozorio da kada piju ne sedaju za volan.

 

Piše:
Pošaljite komentar