Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KAKO DA VAM CRNI I BELI LUK BUDU SVEŽI I NEKOLIKO MESECI Ovo su najbolja mesta za čuvanje, neće se nakupiti vlaga ni izazvati truljenje

23.07.2024. 13:20 13:33
Piše:
Foto: ilustracija / Pixabay.com

Crni i beli luk su namirnice koje gotovo svakodnevno koristimo u našoj ishrani.

Bilo da ih više ili manje volite, domaćinstva ih uvek imaju jer su neizostavni sastojci u brojnim jelima.

Ipak, ako ih ne skladištite kako treba, oni mogu da izgube svoju svežinu i da počnu i pre vremena da trunu. Zato je najbolje da im nađete ono pravo mesto gde mogu ostati sveži i posle nekoliko meseci i nećete imati bojazni da će „propasti“. Mnogi ih uglavnom drže u frižideru, piše „Express“, ali to je greška. Mišljenja su da će tako duže trajati posebno tokom ovih toplih meseci. A to je upravo najgore mesto gde možete držati.

Na taj način, crni i beli luk će biti više izloženi vlazi i hladnoći, što će skrob u crnom luku pretvoriti u šećer i tako može postati mekan i pokvaren. Takođe, beli luk u frižideru može početi da klija što će rezultirati bezukusnosti.

Kulinarski specijalista za voće i povrće, Ejdi Mirdal Miler, kaže da je najbolje mesto za držanje belog i crnog luka neko suvo mesto u kuhinji poput fioke.

– Crni i beli luk je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mestu, ali je jako važno da to mesto bude i suvo – rekla je ona.

Po želji možete ga držati i na radnoj površini i što dalje od sunčeve svetlosti, ali to mesto nikako ne treba da bude pored šporeta ali i držite ih podalje od mesta gde držite voće. Prema savetima specijaliste ne treba držati beli i crni luk ni blizu krompira jer ovo krtolasto povrće može da upije oštar miris obe vrste luka.

Naravno, kada ih kupujemo, ubacujemo ih u kese, ali po dolasku u kuću, trebalo bi da ih izvadite iz plastične kese, pa ih prebacite u papirnatu. Tako se neće nakupiti vlaga i neće izazvati truljenje.

Uz ove savete, crni i beli luk mogu trajati i od dva do pet meseci duže.

Krstarica

Autor:
Pošaljite komentar
KROMPIR I CRNI LUK NAJJEFTINIJI u Subotici, po JAJA bi valjalo „skoknuti“ do Valjeva, a PASULJ postaje pravi DELIKATES! Evo u kom gradu su cene na PIJACAMA i u marketima baš "paprene"

KROMPIR I CRNI LUK NAJJEFTINIJI u Subotici, po JAJA bi valjalo „skoknuti“ do Valjeva, a PASULJ postaje pravi DELIKATES! Evo u kom gradu su cene na PIJACAMA i u marketima baš "paprene"

07.02.2024. 22:49 22:57
Ko MOŽE DA JEDE CRNI LUK, a KO TREBA DA OGRANIČI NJEGOVU UPOTREBU u ishrani?

Ko MOŽE DA JEDE CRNI LUK, a KO TREBA DA OGRANIČI NJEGOVU UPOTREBU u ishrani?

17.12.2023. 17:22 17:43