ОПРЕЗ! НE ПОДГРЕВАЈТЕ ОСТАТКЕ БОЖИЋНЕ ХРАНЕ Стручњаци упозоравају на озбиљне ризике по здравље
Стручњаци упозоравају људе са осетљивим стомаком да избегавају подгревање божићних остатака хране током празничне сезоне, због потенцијално озбиљних здравствених ризика.
Подгревање хране која је већ кувана не само да повећава ризик од непријатног тровања храном, већ може изазвати и исцрпљујуће симптоме пробавних тегоба, посебно код особа склоних надимању, упозоравају дијететичари.
"Можемо очекивати симптоме попут надимања, гасова, па чак и бола", рекла је британска дијететичарка Џоузи Портер, која је на ТикТок-у апеловала на опрез.
Објаснила је да многе празничне намирнице које остају као остаци оброка садрже висок ниво угљених хидрата, попут кромпира, пашканата и надева.
Када се те намирнице охладе и поново загреју, хемијска структура угљених хидрата се мења, чинећи их "отпорним" на варење, што значи да стагнирају у цревима, где ферментишу и ослобађају болне и непријатно мирисне гасове.
"Ако унесемо велике количине резистентног скроба, то може изазвати пробавне тегобе, јер ферментише у нашем дебелом цреву", објаснила је Портер.
Дијететичарка Кери Рукстон описала је утицај резистентног скроба на црева људи као "непредвидив".
"Код неких људи, на пример оних који пате од синдрома иритабилног црева, резистентни скроб изазива болно надимање и гасове, што погоршава њихове симптоме", изјавила је за МејлОнлајн. "Божић вероватно није најпогодније време да откријете да ли сте међу тим људима, па би можда било боље да избегавате резистентни скроб током празника."
Процене указују да око једне од пет особа у Уједињеном Краљевству пати од синдрома иритабилног црева (ИБС), што може изазвати низ непријатних симптома, попут затвора, дијареје и бола.
Резистентни скроб често се позитивно помиње међу нутриционистима јер може помоћи у губитку килограма. То је зато што одложена пробава спречава екстремне скокове и падове нивоа шећера у крви, који су повезани с глађу и честим грицкањем.
Поред тога, спорије кретање хране кроз пробавни систем омогућава да њене хемикалије хране и користе мноштву здравих бактерија које природно живе у доњим деловима нашег пробавног система.
Постоји још један разлог зашто стручњаци упозоравају на подгревање остатака хране или бар препоручују посебну пажњу ако се одлучите на то.
Стручњаци кажу да Божић може бити једно од најризичнијих периода за тровање храном, углавном због неправилног чувања и подгревања остатака.
Британски регулатор за безбедност хране, "Фоод Стандардс Agency" (ФСА), саветује да се остаци хране правилно чувају у фрижидеру и то унутар два сата од кувања.
Ако морате подгрејати оброк, ФСА препоручује да храна буде врела и да испушта пару у сваком делу.
На овај начин се избегава температура погодна за раст бактерија, које могу изазвати тровање храном.
Већина бактерија не може да преживи на ниским температурама и уништава се када храна пређе 63 Ц. Међутим, ако се храна само делимично подгреје, изнад 8 Ц, али испод 63 Ц, потенцијално опасне бактерије присутне у храни могу се брзо размножити.
Ово повећава шансе за тровање храном, укључујући инфекције попут салмонеле и кампилобактера.