ОПРЕЗ! МЕД ЈЕ ЛЕКОВИТ, АЛИ МОЖЕ ИЗАЗВАТИ АЛЕРГИЈУ Ево код чега све помаже, а кад треба бити обазрив
Мед је по својој лековитости једна од највреднијих намирница и може се препоручити свима, било да је реч о здравим људима којима је важна превенција болести и очување здравља, или људи код којих имају одређене здравствене проблеме.
"Истина, постоје људи који могу бити алергични на мед, али је тај проценат изузетно мали, креће се и испод 1 посто. Није препоручљив ни за децу млађу од годину дана, а и након тога у прехрану детета треба га уводити врло постепено", упозорава нутрициониста Никола Роца, водитељ Нутрименс Центра за природну исхрану, пише 24сата.хр.
Наиме, мед је густа и тешка намирница, која код деце са осетљивом пробавом може изазвати грчеве, па се препоручује избегавати га док дете не наврши годину дана.
Осим тога, мед може садржати споре бактерије које код тако мале деце могу изазвати ботулизам, акутно стање које изазивају отрови из бактерија.
С друге стране, ако дете има алергију на полен, може бити алергично и на мед од ових биљака, и на мед уопште, па га треба мало по мало уводити у исхрану. Уколико код детета приметите осип, свраб на кожи или се дете жали на грчеве након конзумирања меда, могуће је да је у питању алергијска реакција и добро је да се обратите педијатру. Међутим, код већине других, мед делује као природна терапија и може се препоручити за дневни унос без ограничења.
- Истина је да треба водити рачуна да га конзумирамо умерено, јер је богат шећером и садржи доста калорија. Међутим, један грам меда садржи око 4 калорије, а једна мала кашичица меда има око 5 грама, док велика кашика може да садржи до 20 грама меда. С обзиром да се ради о густој храни која је слатка, нутритивно веома богата и заситна, у већини случајева после кашичице-две обично више не можемо да је једемо, па ћемо тешко претерати са уносом калорија само са медом, каже саговорник.
Не треба да га се 'плаше' ни дијабетичари, јер шећер који садржи мед долази у једноставном облику који наше тело може оптимално да користи, као храна за мозак и друге органе, а са другим вредним састојцима свакако представља бољи заслађивач од многих који се обично користе.
Многе студије су већ доказале да наше тело задржава више калцијума из хране ако се обичан шећер замени медом, а исто важи и за магнезијум. Мед је користан и за спортисте или особе које су изложене тешким физичким напорима, јер обезбеђује брз извор енергије на дужи период, а данас је познато да има и снажно антиоксидативно дејство. Самим тим, добро је и за здравље крвних судова, односно кардиоваскуларног система.