overcast clouds
5°C
24.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГОДИШЊЕ 200 ЉУДИ УМРЕ ЗБОГ КОНЗУМИРАЊА ОВЕ НАМИРНИЦЕ Садржи цијанид и врло је важна правилна припрема

24.02.2025. 11:39 11:52
Пише:
Извор:
krstarica.com
касава
Фото: Pixabay.com

Најсмртоноснија намирница није заступљена на нашим просторима, али је основни део исхране становника Јужне Америке и Африке, који морају да буду веома опрезни када је припремају јер садржи цијанид.

Једна од најопаснијих намирница на свету, која ипак чини основу исхране пола милијарде људи, крије смртоносну претњу ако се не припреми како треба. Касава, позната и као маниока, биљка пореклом из Јужне Америке, сада се узгаја у тропским регионима широм света, а њен највећи произвођач је Нигерија.


Опасност се крије у свакодневној храни

Маниока је основна намирница за многе, али њено корење, кора и листови садрже токсичне супстанце које могу произвести цијановодоник. У зависности од врсте маниоке, концентрација цијанида може драстично да варира – од 20 мг по килограму у „слатким” сортама до чак 1.000 мг у најгорчијим врстама.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), тровање маниоком узрокује смрт око 200 људи годишње. Иако овај број може звучати ниско у поређењу са милионима који га свакодневно конзумирају, опасност остаје реална, посебно у кризним ситуацијама.

Спас је у правилној припреми

Кључ безбедне конзумације касаве лежи у њеној правилној припреми. Процес подразумева намакање биљке у води до 24 сата, чиме се значајно смањује количина цијанида. Непоштовање ових процедура може довести до смрти, као и до дуготрајних здравствених проблема, као што је неуролошки поремећај познат као атаксија.

Пример опасности од маниоке забележен је током несташице хране у Венецуели 2017. године, када су људи у очају конзумирали горке сорте маниоке да би преживели. Како је известио Ел Паис, ово је довело до смрти због неправилно припремљене биљке.

Људска адаптација и опрез

Упркос опасности, касава је и даље неопходна за многе заједнице у тропским регионима. Овај пример показује људску генијалност – научили смо како да смањимо ризике повезане са храном која природно садржи токсичне супстанце.

Маниока, када се правилно обрађује, је безбедна и хранљива, али њен статус „најсмртоносније хране“ подсећа на то колико је важно разумети храну коју конзумирамо. За милионе људи широм света представља виталну потребу, али и потенцијалну претњу, посебно у тешким временима.

Извор:
krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар