ЕВО ШТА ТРЕБА ДА УРАДИМО СА ХРАНОМ ПОСЛЕ АРАНЂЕЛОВДАНА Увек правимо исту грешку, ОВО не бисмо смели да радимо
Срби су јуче прославили Аранђеловдан је био јуче, а вечно је питање шта радити са храном која остане после славе?
Срби су јуче прославили Аранђеловдан је био јуче, а вечно је питање шта радити са храном која остане после славе?
Тај одговор има нутриционисткиња Милка Раичевић.
– Уз савет да је најбоље спремати онолико хране колико се има гостију, а све како се не би бацала, ту је и важна препорука која каже да нека јела смемо да замрзнемо, а нека не. У овој другој групи су салате, попут зелене и јела са макаронима. Њих не треба чувати како не би дошло до тровања – каже за Жену Милка Раичевић.
Што се тиче киселих краставчица, они се након употребе могу вратити у теглу, али само ако претходно нису били у уљу или у додиру са неким преливима, као што је, рецимо, мајонез.
– Печење сме да се замрзне и да у фрижидеру стоји два до три месеца, али га треба замрзнути брзо, односно већ другог дана славе. Смеју да се чувају и сухомеснати производи, који се могу искористити за топле сендвиче или пицу – саветује нутриционисткиња.
У фрижидеру могу да се одложе и сарма и колачи, али чим се одмрзну, треба их појести и никако не замрзавати други пут.
– Печење се једе хладно или благо подгрејано, а не као додатак супи јер се тако мења његов укус. Сарму након одмрзавања, такође, треба благо припремити за сервирање без додатавања воде – наводи Милка Раичевић и објашњава да свако ново третирање хране мења њен хемијски састав и чини је подложнијом на бактерије.
Торте и колачи
– И са колачима треба бити опрезан, посебно са десертима преливеним шлагом. Ако их ваш гости не поједу све, ставите их у фрижидер, а када решите да их поједете, учините то брзо након одмрзавања – додала је наша саговорница и предложила да се вишак хране после славе може однети и у народну кухињу.