ДА ЛИ ЈЕ ЗДРАВО ЈЕСТИ ЗАМРЗНУТУ ХРАНУ Ево шта кажу нутриционисти ОДГОВОР ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ
Док хладно складиштење може смањити ниво угљених хидрата у житарицама, као што је пиринач или хлеб и тестенина, и тако учинити бољим за варење, што је нарочито важно за дијабетичаре, замрзавање хране углавном не мења значајно нутритивни састав, иако може доћи до мањих промена.
Министарство пољопривреде Сједињених Америчких Држава наводи да замрзавање може проузроковати минималне промене у хранљивим вредностима, али улога саме хране и начин на који је припремљена пре замрзавања кључни су за очување нутријената.
Кристин Киркпатрик, дијететичар из Кливленд клинике, објашњава да се нутритивна вредност може побољшати када се храна бланшира или кува пре замрзавања, док је код друге хране боље да остане у сировом облику.
Шта са прасетином након славе
Наравно, једном одмрзнуту храну не ваља поново замрзавати и враћати у фрижидер.
Не само да ће изгубити изглед и укус, већ може доћи до контаминације бактеријама, па се може покварити. Ово ћете схватити кад је поново одмрзнете ради употебе. Ако будете имали среће да осетите њен мирис пре него што је пробате.
Такође, печену прасетину никако немојте нагло одмрзавати, јер ће почети лоше да се осећа. Она може да се држи у замрзивачу умотана у пек папир, а за укус као из рерне потребно је пустити је да се лагано сама одмрзне.
Кесли Коста, регистровани нутрициониста, додаје да кристали леда који настају при замрзавању могу делимично оштетити ћелијске зидове хране, што доводи до благог губитка витамина као што су витамин Ц и Б, али губици су мали и готово занемарљиви.
Стручњаци кажу да правилно замрзавање може чак помоћи очувању хранљивих састојака у односу на остале методе чувања. Брзо замрзавање воћа и поврћа одмах након бербе на врхунцу зрелости омогућава да хранљиве материје остану „закључане“ и смањи се њихов губитак током складиштења. Такође, свеже воће и поврће губи део хранљивих материја током транспорта.
Обарите пре замрзавања
Како бисте сачували што више хранљивих материја приликом подгревања замрзнуте хране, стручњаци препоручују кување на пари или у микроталасној, јер ове методе минимизују губитак витамина растворљивих у води. На пример, броколи, брзо одмрзнут у микроталасној, сачува више витамина него када се дуже кува.
Да би замрзнута храна задржала нутритивне вредности и квалитет, препоручује се бланширање поврћа пре замрзавања и складиштење на ниским температурама од око -17Ц. Замрзнуто воће и поврће је најбоље искористити у року од 8 до 12 месеци, али чак и дуже чување у замрзивачу не представља опасност по здравље.
Не заборавите да се индустријски замрзава само воће и поврће које је достигло највећи квалитет и зрелост, па је и то једна од предности смрзнуте хране у односу на свежу.
Стручњаци подсећају да је важно вратити замрзнуту храну у замрзивач одмах по повратку из продавнице и замрзнути свеже припремљена јела у року од два сата како би се сачувала нутритивна вредност и квалитет.