Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI JE ZDRAVO JESTI ZAMRZNUTU HRANU Evo šta kažu nutricionisti ODGOVOR ĆE VAS IZNENADITI

07.11.2024. 11:28 11:38
Piše:
Smrznuto
Foto: Pixabay

Dok hladno skladištenje može smanjiti nivo ugljenih hidrata u žitaricama, kao što je pirinač ili hleb i testenina, i tako učiniti boljim za varenje, što je naročito važno za dijabetičare, zamrzavanje hrane uglavnom ne menja značajno nutritivni sastav, iako može doći do manjih promena.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država navodi da zamrzavanje može prouzrokovati minimalne promene u hranljivim vrednostima, ali uloga same hrane i način na koji je pripremljena pre zamrzavanja ključni su za očuvanje nutrijenata.

Kristin Kirkpatrik, dijetetičar iz Klivlend klinike, objašnjava da se nutritivna vrednost može poboljšati kada se hrana blanšira ili kuva pre zamrzavanja, dok je kod druge hrane bolje da ostane u sirovom obliku. 

Šta sa prasetinom nakon slave

Naravno, jednom odmrznutu hranu ne valja ponovo zamrzavati i vraćati u frižider.

Ne samo da će izgubiti izgled i ukus, već može doći do kontaminacije bakterijama, pa se može pokvariti. Ovo ćete shvatiti kad je ponovo odmrznete radi upotebe. Ako budete imali sreće da osetite njen miris pre nego što je probate.

Takođe, pečenu prasetinu nikako nemojte naglo odmrzavati, jer će početi loše da se oseća. Ona može da se drži u zamrzivaču umotana u pek papir, a za ukus kao iz rerne potrebno je pustiti je da se lagano sama odmrzne.

Kesli Kosta, registrovani nutricionista, dodaje da kristali leda koji nastaju pri zamrzavanju mogu delimično oštetiti ćelijske zidove hrane, što dovodi do blagog gubitka vitamina kao što su vitamin C i B, ali gubici su mali i gotovo zanemarljivi.

Stručnjaci kažu da pravilno zamrzavanje može čak pomoći očuvanju hranljivih sastojaka u odnosu na ostale metode čuvanja. Brzo zamrzavanje voća i povrća odmah nakon berbe na vrhuncu zrelosti omogućava da hranljive materije ostanu „zaključane“ i smanji se njihov gubitak tokom skladištenja. Takođe, sveže voće i povrće gubi deo hranljivih materija tokom transporta.

 

 

Obarite pre zamrzavanja

Kako biste sačuvali što više hranljivih materija prilikom podgrevanja zamrznute hrane, stručnjaci preporučuju kuvanje na pari ili u mikrotalasnoj, jer ove metode minimizuju gubitak vitamina rastvorljivih u vodi. Na primer, brokoli, brzo odmrznut u mikrotalasnoj, sačuva više vitamina nego kada se duže kuva.

Smrznuto
Foto: Pixabay

Da bi zamrznuta hrana zadržala nutritivne vrednosti i kvalitet, preporučuje se blanširanje povrća pre zamrzavanja i skladištenje na niskim temperaturama od oko -17C. Zamrznuto voće i povrće je najbolje iskoristiti u roku od 8 do 12 meseci, ali čak i duže čuvanje u zamrzivaču ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Ne zaboravite da se industrijski zamrzava samo voće i povrće koje je dostiglo najveći kvalitet i zrelost, pa je i to jedna od prednosti smrznute hrane u odnosu na svežu.

Stručnjaci podsećaju da je važno vratiti zamrznutu hranu u zamrzivač odmah po povratku iz prodavnice i zamrznuti sveže pripremljena jela u roku od dva sata kako bi se sačuvala nutritivna vrednost i kvalitet.
 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar