broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАЛА КАПСУЛА ШТИТИ ОД ДЕМЕНЦИЈЕ, РАКА И КОРОНЕ Ево шта се крије у ЧАРОБНОЈ ПИЛУЛИ

17.02.2024. 15:45 15:55
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

Витамин Д има бројне улоге у нашем телу, међу којима су подстицање апсорпције калцијума у цревима, како би се омогућила нормална калцификација и раст костију, смањења упале и модулирање раста ћелија.

Иапк, све је више сведочења да већина становника Србије пати од хроничног недостатка овог витамина. Недостатак витамина Д, уз остале факторе, кажу стручњаци, може да повећа ризика за деменцију у млађем добу. Зато све више лекара подстиче пацијенте да испуне своје потребе за витамином Д на природан начин - излагањем сунчевој светлости, уносом хране која садржи витамин Д, али и уз помоћ додатака исхрани, капсула и шумећих таблета.

Симптоми недостатка витамина Д укључују слабост мишића, болове у костима, болове у мишићима, као и трнце у рукама и ногама.

Студије су показале и да је недостатак витамина Д повезан са губитком неких функција мозга, погоршањем симптома синдрома полицистичних јајника и, за труднице, повећаним ризиком од дијабетеса код њихове деце.

Недостатак витамина Д повезан је с повећаном смртношћу од четири специфична рака - желуца, дебелог црева, плућа и простате. Такође за време короне утврдило се да је његов недостатак значајно погоршавао симптоме овог опасног вируса, који је однео стотине хиљада живота.

Важно је рећи и то да сунчање у соларијумима нема никакве везе с повећањем витамина Д, јер се он активира на другој врсти сунчевих зрака.

Лекари препоручују да се у зимском периоду појача исхрана намирницама богатим витамином Д, као што је риба (туна, сардине, скуша, бакалар, харинга, лосос), ракови и плодови мора, неке врсте гљива, квасац, говеђа џигерица и жуманце јајета, као и млечни производи додатно обогаћени овим витамином, међу којима су уља, маргарини, путери, сиреви, јогурти. Такође, препорука је да се једном у 6 месеци урадите крвну слику на овај витамин, како бисте видели да ли је потребно да појачате његов унос.

Пише:
Пошаљите коментар
ДОКТОРКА РАЗРЕШИЛА ВЕЧИТУ ДИЛЕМУ Витамине уносите на овај начин! Многи раде погрешно

ДОКТОРКА РАЗРЕШИЛА ВЕЧИТУ ДИЛЕМУ Витамине уносите на овај начин! Многи раде погрешно

07.02.2024. 09:21 09:38