Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZVEZDA JESENJEG JELOVNIKA SA „DVOSTRUKIM“ LICEM Bundeva – zdravlje na tanjiru ili rizik za osetljive?

07.10.2024. 17:05 17:12
Piše:
бундеве
Foto: Pixabay

Iako se preporučuje svima, u pojedinim slučajevima može da izazove zdravstvene probleme.

Bundeva se sigurno ubraja među najkorisnije i najzdravije namirnice. Preporučuje se svima, čak i maloj deci, međutim, u pojedinim slučajevima ona može da izazove razne zdravstvene probleme, pre svega osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.

Bundeva sadrži beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, obiluje kalijumom, ali i vitaminom C. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija. Zbog svega ovoga bundevu zovu zvezdom jesenjeg jelovnika.

бундеве
Foto: Pixabay

Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke koje sadrže znatno veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. Semenke sadrže 30 odsto belančevina i od 25 do 38 odsto masnog ulja. Bundeva je lako svarljiva pa mogu da je jedu čak i bebe. Takođe, preporučuje se dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom i  muškarcima sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.

Stručnjaci tvrde da je bundeva veoma korisna i pomaže u detoksikaciji organizma. Sadrži karotenoide korisne za oči i kožu, a seme ima antihelmintički efekat.

бундеве
Foto: Pixabay

Ipak, nutricionistkinja Olga Perevalova upozorava da bundeva ne pogoduje osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.

- Ovo voće može da ošteti sluzokožu i izazove dijareju. Ako osoba ima pogoršane gastrointestinalne bolesti, kao što su gastritis, kolitis, čir i trovanje, onda je kontraindikovana ne samo bundeva, već i bilo koje drugo povrće – tvrdi ona.

Izvor:
Srećna republika
Autor:
Pošaljite komentar