ZVEZDA JESENJEG JELOVNIKA SA „DVOSTRUKIM“ LICEM Bundeva – zdravlje na tanjiru ili rizik za osetljive?
Iako se preporučuje svima, u pojedinim slučajevima može da izazove zdravstvene probleme.
Bundeva se sigurno ubraja među najkorisnije i najzdravije namirnice. Preporučuje se svima, čak i maloj deci, međutim, u pojedinim slučajevima ona može da izazove razne zdravstvene probleme, pre svega osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.
Bundeva sadrži beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, obiluje kalijumom, ali i vitaminom C. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija. Zbog svega ovoga bundevu zovu zvezdom jesenjeg jelovnika.
Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke koje sadrže znatno veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. Semenke sadrže 30 odsto belančevina i od 25 do 38 odsto masnog ulja. Bundeva je lako svarljiva pa mogu da je jedu čak i bebe. Takođe, preporučuje se dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom i muškarcima sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.
Stručnjaci tvrde da je bundeva veoma korisna i pomaže u detoksikaciji organizma. Sadrži karotenoide korisne za oči i kožu, a seme ima antihelmintički efekat.
Ipak, nutricionistkinja Olga Perevalova upozorava da bundeva ne pogoduje osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.
- Ovo voće može da ošteti sluzokožu i izazove dijareju. Ako osoba ima pogoršane gastrointestinalne bolesti, kao što su gastritis, kolitis, čir i trovanje, onda je kontraindikovana ne samo bundeva, već i bilo koje drugo povrće – tvrdi ona.