ЗНАТЕ ЛИ КАКО ДА ДУЖЕ САЧУВАТЕ ОМИЉЕНО ЛЕТЊЕ ВОЋЕ Ево зашто цела лубеница не сме да се држи у фрижидеру СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ ОВО
Рок трајања лубенице је три до четири недеље пре него што је разрежете, али који је најбољи начин за чување како би се одржала њена свежина?
Хладна лубеница је право освежење у врелим летњим данима. Ово воће није само укусно већ и хранљиво, богато је антиоксидансима, садржи ликопен, бета-каротен и витамин Ц. Једе се у воћним салатама, али и у сланим, а лубеница на жару је идеална летња ужина. Према Food Network-u, то је 92% воде, што је чини најбољим летњим освежењем.
Рок трајања лубенице
Једина мана лубенице је њена величина, јер када је донесемо кући, треба да је негде сместимо. Иако охлађене лубенице имају најбољи укус у врелим летњим данима, њихово чување у фрижидеру може смањити количину хранљивих материја, показало је истраживање објављено у часопису Јоурнал оф Агрицултурал анд Food Chemistry. Истраживања су показала да лубенице чуване на собној температури дају више хранљивих материја од охлађених или чак свеже убраних.
Хранљиве материје у лубеници
Лубеница се може ставити у фрижидер само под два услова: ако је већ охлађена или ако је већ исечена. Иначе, чување целе лубенице у фрижидеру доводи до непријатних промена у укусу, текстури и боји.
Хранљиве материје у лубеници
У периоду од две недеље, стручњаци су тестирали неколико сорти лубенице које су чуване на температурама од 21°Ц, 12°Ц и 5°Ц. Истраживање је показало да највећу нутритивну вредност имају оне који се чувају на 21°Ц. Нивои антиоксиданаса су били виши у лубеници држаној на собној температури. Медицал News Today објашњава да је у таквој лубеници ликопен 20 одсто већи, а ниво бета-каротена дупло већи. Хлађење може изазвати губитак боје у лубеници, а тамнија боја указује на виши ниво ликопена.
Истраживачи су такође закључили да након бербе лубеница наставља да производи неке хранљиве материје. Само хлађење воћа успорава и на крају зауставља тај процес. На температури у фрижидеру може почети да се квари за недељу дана, док је уобичајени рок трајања лубенице три недеље до месец дана.
Сладолед од лубенице
Дакле, када донесете кући лубеницу, најбоље је да је оставите на собној температури док не одлучите да је исечете, јер ћете тако добити што више хранљивих материја које лубеница може да обезбеди, преноси Story.hr.
Рецепт за сладолед од лубенице
Присетите се на нашем сајту најбољих рецепата са лубеницом, а ако желите нешто ледено са укусом лубенице, направите домаћи сладолед са само три састојка:
Састојци:
- лубеница
- млеко или јогурт
- сок од лимуна
Припрема:
Лубеницу очистите од коре и семенки, исеците на коцкице, ставите у кесу за замрзивач и оставите преко ноћи да се замрзне. Сутрадан ставите у блендер, прелијте лимуновим соком и додајте млеко, блендирајте да добијете компактну смесу. Ако је превише ретко, можете додати још парче лубенице. Пребаците у посуду коју ћете чувати у замрзивачу. Пре сервирања сладолед украсите листићима свеже нане.
(Еспресо)