ЗНАТЕ ДА НЕ ТРЕБА ДА ПРЕСКАЧЕТЕ ДОРУЧАК Ево којим намирницама да започнете дан
Нутриционисти стално понављају да је доручак заиста најважнији оброк током дана и да је започињање дана с храњивим оброком важније него што многи мисле.
Осим што помаже да ниво шећера у крви буде у нормали, помаже и да се прескоче касновечерњи залогаји, што је посебно важно онима који се муче с вишком килограма. Због тога стручњаци саветују:
– Доручкујте сваки дан (без изузетака); много је доказа за то да доручак побољшава здравље и смањује индекс телесне масе (БМИ), а истраживања показују да ћете вероватно током дана сагорети више калорија након што сте доручковали, док је прескакање доручка повезано са сагоревањем мање калорија током дана.
– Избегавајте слатку храну: житарице, гранола, овсене пахуљице из кутије и ‘фит’ плочице обично су само друге речи за производе пуне шећера који ће вам смањити енергију и узроковати преједање касније током дана. Потражите житарице с мање од четири грама додатог шећера по порцији и незаслађене млечне производе, а најважније је да се клоните слатких напитака.
– Ујутро једите немасне беланчевине попут јаја и незаслађених млечних производа, живинских производа, махунарки, и немасних комада говедине или свињетине и смањите унос прерађеног месног меса.
– Добар доручак би требало да садржи протеине, масноће и угљене хидрате, као и влакна.
Ево неколико изврсних могућности:
Овас
Као целовито зрно овас је пуна влакана и беланчевина на биљној бази, уз Б витамин и минерале укључујући гвожђе, калцијум и магнезијум.
Уз то, захваљујући бета-глукану, овас се повезује са смањењем ризика од срчаних болести, а доказано побољшава и ниво холестерола. Његова влакна су као гориво за пробиотике у телу, па пријатељским бактеријама помажу да преживе и развијају се.
Јаја
Препуна витамина А, Д и Б12, јаја су јефтин и храњив производ. Два велика јаја садрже више од 50 посто витамина холина који нам је потребан за боље памћење, расположење и контролу мишића.
Само једно јаје има и око осам грама протеина потребних скоро свему у нашем телу: кожи, крви и костима. Протеинима је потребно више времена да се пробаве него угљеним хидратима, па смо након јаја дуже и сити.
Семенке
Сусам, чија, сунцокрет, бундева или лан, семенке можете додавати житарицама, смутијима, пудинзима, чак и пецивима, а садрже протеине, цинк, магнезијум, гвожђе и калцијум.
Такође, садрже и топива влакна која могу помоћи у смањењу лошег холестерола (ЛДЛ), а истовремено повећати добар холестерол (ХДЛ).
Грчки јогурт
Обични грчки јогурт пун је калцијума и пробиотика, али бирајте оне с пет или више сојева бактеријских култура по оброку.
Ако више волите слатко, ујутро јогурту једноставно додајте воће. Грчки јогурт често је обогаћен и Д витамином.
Банане
Банане помажу да дуже будемо сити, а пуне су фолата и Б витамина који помажу у производњи серотонина, који може побољшати расположење и смањити анксиозност.
Топива влакна такође ће помоћи у снижавању холестерола и спречити зачепљење артерија. За срце, банане додајте овсеној каши уз кашичицу чија семенки или ораха, пише Women’s Day.
Крстарица