Њен недостатак не надокнађују суплементи
ЖИВИТЕ ЗДРАВИЈЕ, ЈЕДИТЕ ОВО ПОВРЋЕ! Три порције недељно ће учинити ЧУДО за вас и ваше здравље
Tребало би да га једу што више они који желе да смршају.
Конзумирање три порције шаргарепе недељно може значајно допринети уносу важних хранљивих материја из овог наранџастог коренастог поврћа, показује нова студија.
Да је шаргарепа заиста делотворна доказује нова студија представљена на годишњем састанку Америчког друштва за исхрану, преноси Клиx.ба.
Истраживања из 2015. и 2019. године показала су да само један од десет одраслих Американаца једе препоручене 2 до 3 шоље поврћа дневно.
Ова статистика инспирисала је главну ауторку студије Марy Харпер Симмонс и њене сараднике да истраже једноставно решење које би могло повећати седмични унос поврћа.
„Шаргарепа се лако конзумира, одлична је у комбинацији са хумусом, чак сам видела људе како је умачу у путер од кикирикија“, казала је Симмонс, студенткиња нутриционизма на Универзитету Самфорд у Алабами.
„Желела бих да покажем људима да се побољшање здравља може постићи малим и једноставним променама. То не мора бити драстична промена преко ноћи“, истакла је она.
У истраживању, једна порција шаргарепе се сецкала на мање комаде и укључивала је од осам до 12 комада, што је отприлике 100 грама или пола шоље.
Студија је обухватила 60 одраслих особа које су биле задужене да једу шаргарепу три пута недељно.
Постојале су и групе које су или узеле мултивитаминске суплементе уместо шаргарепе, или су конзумирале комбинацију шаргарепе и суплемената, док контролна група није конзумирала ни шаргарепе ни суплементе.
Након четири недеље, истраживачи су открили да су они који су јели шаргарепе имали повећање каротеноида у својој кожи од 10,8%, а каротеноиди су природни антиоксиданси за које се сматра да имају бројне здравствене предности, попут смањења упала и побољшања здравља срца.
Поред тога, откривено је да они који су узимали само мултивитамине (који садрже исти каротеноид који се налази у мркви) нису приметили никакве промене у нивоу каротеноида.
Комбинација шаргарепе и суплемената донела је највеће користи, повећавајући ниво каротеноида у кожи за 21,6%.
„Људи често помисле: ‘Хеј, узимам мултивитаминске суплементе, то би требало бити довољно’, али то само по себи није повећало ниво каротеноида. Чини се да је била потребна комбинација која је допринела повећању“, изјавио је др. Suresh Mathews, главни истраживач студије.
Висок унос поврћа повезан је са бројним позитивним здравственим ефектима — повећањем конзумације воћа и поврћа смањује се ризик од разних хроничних болести. Конзумирање поврћа може заштитити од срчаних болести, неких врста рака, дијабетеса и гојазности.
Шаргарепа и друго наранџасто и црвено поврће, попут тиквица и слатког кромпира, посебно су богати бета-каротеном, каротеноидом који тело претвара у витамин А.
Тамно лиснато поврће, попут спанаћа и кеља, такође је богато бета-каротеном.
Витамин А је кључан за одржавање здравља срца, плућа и других органа, као и за подржавање различитих телесних функција, наводи Национални институт за здравље.
Иако недостатак витамина А није чест у Сједињеним Америчким Државама, важно је наставити јести воће и поврће како би се искористиле предности природне, нискокалоричне хране богате влакнима.
Пензионисани