overcast clouds
17°C
22.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАМЕНИТЕ ПИРИНАЧ ОВОМ ЗДРАВОМ НАМИРНИЦОМ! Има много мање калорија, помаже у мршављењу УКУС ЈЕ ФАНТАСТИЧАН!

21.03.2025. 16:38 17:00
Пише:
Извор:
Glossy
karfiol
Фото: freepik, ilustracija

Лажни рижото је још здравији од класичног, а може бити врло укусна замена којој ћете се радо враћати док бринете о свом организму и мршавите без гладовања.

Пиринач је једна од омиљених намирница у нашој кухињи и улази у многе рецепте, укључујући пилав, сарму, пуњене паприке, а популаран је и као прилог разним другим јелима.

Међутим, одавно је познато да је увек боље заменити га неком другом намирницом када је то могуће – у 100 г пиринча налази се око 360 калорија, а ретко можемо да се задржимо на тако малој количини. 

Због тога су нутриционисти трагали за начином да уместо њега употребе нешто нискокалорично, а одлична опција је смеђи пиринач, који у истој количини има 110 калорија. Међутим, још бољи избор је карфиол, у чијих се 100 грама налази само 24,9 калорија!

karfiol
Фото: freepik, ilustracija

Калорије и нутритивна вредност карфиола

У 100 грама овог купусастог поврћа (свежег) налази се:

           24,9 калорија

           1,98 г протеина

           5,30 г угљених хидрата

           2,50 г биљних влакана

           0,10 г масти (од тога 0,03 г засићених) 

Уз то, садржи и велике количине есенцијалних витамина и минерала као што су витамин Ц, витамин К, фолна киселина и калијум, који су важни за опште здравље и метаболичке функције које су кључне за губитак вишка килограма, превенцију и ублажавање хроничних болести попут дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

Рижото од карфиола

karfiol
Фото: freepik, ilustracija

1.   Карфиол добро оперите и утапкајте папирним убрусом да се исуши, па уклоните листове с главице.

2.   Исеците главицу карфиола на мање делове, па у блендеру или сецку уситните док не буде величине зрна пиринча.

3.   Пребаците уситњен карфиол у чисту крпу и цедите све док он не пусти вишак воде.

4.  Ставите на подмазан тигањ, па зачините по укусу и кратко продинстајте.

Овако припремљен карфиол може да се служи као прилог јелима, уз шницле, гулаш, динстане печурке, батачиће...           

Извор:
Glossy
Пише:
Пошаљите коментар