ЗАМЕНИТЕ ПИРИНАЧ ОВОМ ЗДРАВОМ НАМИРНИЦОМ! Има много мање калорија, помаже у мршављењу УКУС ЈЕ ФАНТАСТИЧАН!
Лажни рижото је још здравији од класичног, а може бити врло укусна замена којој ћете се радо враћати док бринете о свом организму и мршавите без гладовања.
Пиринач је једна од омиљених намирница у нашој кухињи и улази у многе рецепте, укључујући пилав, сарму, пуњене паприке, а популаран је и као прилог разним другим јелима.
Међутим, одавно је познато да је увек боље заменити га неком другом намирницом када је то могуће – у 100 г пиринча налази се око 360 калорија, а ретко можемо да се задржимо на тако малој количини.
Због тога су нутриционисти трагали за начином да уместо њега употребе нешто нискокалорично, а одлична опција је смеђи пиринач, који у истој количини има 110 калорија. Међутим, још бољи избор је карфиол, у чијих се 100 грама налази само 24,9 калорија!
Калорије и нутритивна вредност карфиола
У 100 грама овог купусастог поврћа (свежег) налази се:
• 24,9 калорија
• 1,98 г протеина
• 5,30 г угљених хидрата
• 2,50 г биљних влакана
• 0,10 г масти (од тога 0,03 г засићених)
Уз то, садржи и велике количине есенцијалних витамина и минерала као што су витамин Ц, витамин К, фолна киселина и калијум, који су важни за опште здравље и метаболичке функције које су кључне за губитак вишка килограма, превенцију и ублажавање хроничних болести попут дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.
Рижото од карфиола
1. Карфиол добро оперите и утапкајте папирним убрусом да се исуши, па уклоните листове с главице.
2. Исеците главицу карфиола на мање делове, па у блендеру или сецку уситните док не буде величине зрна пиринча.
3. Пребаците уситњен карфиол у чисту крпу и цедите све док он не пусти вишак воде.
4. Ставите на подмазан тигањ, па зачините по укусу и кратко продинстајте.
Овако припремљен карфиол може да се служи као прилог јелима, уз шницле, гулаш, динстане печурке, батачиће...