Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAMENITE PIRINAČ OVOM ZDRAVOM NAMIRNICOM! Ima mnogo manje kalorija, pomaže u mršavljenju UKUS JE FANTASTIČAN!

21.03.2025. 16:38 17:00
Piše:
Izvor:
Glossy
karfiol
Foto: freepik, ilustracija

Lažni rižoto je još zdraviji od klasičnog, a može biti vrlo ukusna zamena kojoj ćete se rado vraćati dok brinete o svom organizmu i mršavite bez gladovanja.

Pirinač je jedna od omiljenih namirnica u našoj kuhinji i ulazi u mnoge recepte, uključujući pilav, sarmu, punjene paprike, a popularan je i kao prilog raznim drugim jelima.

Međutim, odavno je poznato da je uvek bolje zameniti ga nekom drugom namirnicom kada je to moguće – u 100 g pirinča nalazi se oko 360 kalorija, a retko možemo da se zadržimo na tako maloj količini. 

Zbog toga su nutricionisti tragali za načinom da umesto njega upotrebe nešto niskokalorično, a odlična opcija je smeđi pirinač, koji u istoj količini ima 110 kalorija. Međutim, još bolji izbor je karfiol, u čijih se 100 grama nalazi samo 24,9 kalorija!

karfiol
Foto: freepik, ilustracija

Kalorije i nutritivna vrednost karfiola

U 100 grama ovog kupusastog povrća (svežeg) nalazi se:

           24,9 kalorija

           1,98 g proteina

           5,30 g ugljenih hidrata

           2,50 g biljnih vlakana

           0,10 g masti (od toga 0,03 g zasićenih) 

Uz to, sadrži i velike količine esencijalnih vitamina i minerala kao što su vitamin C, vitamin K, folna kiselina i kalijum, koji su važni za opšte zdravlje i metaboličke funkcije koje su ključne za gubitak viška kilograma, prevenciju i ublažavanje hroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Rižoto od karfiola

karfiol
Foto: freepik, ilustracija

1.   Karfiol dobro operite i utapkajte papirnim ubrusom da se isuši, pa uklonite listove s glavice.

2.   Isecite glavicu karfiola na manje delove, pa u blenderu ili secku usitnite dok ne bude veličine zrna pirinča.

3.   Prebacite usitnjen karfiol u čistu krpu i cedite sve dok on ne pusti višak vode.

4.  Stavite na podmazan tiganj, pa začinite po ukusu i kratko prodinstajte.

Ovako pripremljen karfiol može da se služi kao prilog jelima, uz šnicle, gulaš, dinstane pečurke, batačiće...           

Izvor:
Glossy
Piše:
Pošaljite komentar