Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VOLITE DUBAI ČOKOLADU? Tortu ćete voleti još više KREMASTA I SLASNA OSTAVIĆE VAS BEZ TEKSTA

02.12.2024. 17:41 17:53
Piše:
чоко
Foto: youtube printscreen/The Hungry bites

Ako vam se dopada domaća čokolada koja je osvojila društvene mreže, torta inspirisana ovim nesvakidašnjim dezertom će vas oduševiti.

Popularna Dubai čokolada jedan je od trendova u svetu hrane koji su se proteklih godina munjevito proširili zahvaljujući društvenim mrežama TikTok i Instagram, pa svakodnevno viđamo recepte za ovaj neobičan slatkiš.
Naravno, kada je reč o kuhinji, kreativnost nema granice, pa nam je odmah stigla i torta u stilu Dubai čokolade, a ona deluje još ukusnije i odličan je za izbor za neku svečaniju, posebnu priliku poput rođendana ili praznika.

Priprema se prilično jednostavno, a rezultat je mekan i sočan dezert s kremastim filom koji zaista vredi probati.
 

Sastojci:
 

200 g šećera
160 g brašna
50 g kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
⅓ kašičice cimeta
¼ kašičice soli
½ šolje ulja (110 ml)
¾ šolje mleka (180 ml)
1 kašičica ekstrakta vanile
1 jaje

Za fil:
 

300 g kadaifa
100 g putera
180 g bele čokolade
180 g putera od pistaća
prstohvat soli

Za čokoladni ganaš:
 

360 ml slatke pavlake
1 kašika meda
300 g crne čokolade

Priprema
 

U činiju sipajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i cimet i promešajte. Dodajte ulje, mleko, aromu vanile i jaje i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite 37-40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Iseckajte kataif i dobro razdvojite prstima (da se ne lepi). U šerpi otopite puter na srednjoj temperaturi, pa na tome krčkajte kataif dok ne porumeni, a onda odmah prebacite u hladnu činiju i ostavite da se hladi.
Otopite belu čokoladu, pa joj dodajte puter od pistaća i so i promešajte. Dodajte u to kataif i dobro promešajte.
U odvojenoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku, kojoj ćete dodati med. Kad bude fino zgusnuto, ubacite i otopljenu crnu čokoladu i promešajte špatulom. Stavite u frižider da se stegne, idealno preko noći, ali može i oko četiri sata.
Presecite horizontalno biskvit na dve kore. Sipajte čokoladni ganaš u špric i nanesite po ivici kore.
Na koru namažite fil od kataifa i potom preklopite drugom korom.
Namažite odozgo i celu tortu čokoladnim filom.
Po želji možte ukrasiti lomljenim pistaćima.

Izvor:
Glossy.espreso
Piše:
Pošaljite komentar