УКИСЕЛИТЕ КУПУС НА БАКИН НАЧИН Расол ће бити бистар, а издржаће до пролећа
Важно је знати како се правилно кисели купус, да не би главице омекшале и да не би био прекисео
Укиселите купус на старински начин, како су то радиле наше баке и сигурно нећете погрешити. Биће вам савршен!
Основна правила за кисељење:
1. Погледајте колико вам буре има литара и припремите купус чија је тежина у килограмима једнака половини запремине бурета у литрима.
2. Количина соли у килограмима треба да буде једнака 4% количине воде у литрима која се сипа у буре. (Пример: ако имате буре од 30 литара, треба да ставите 15 кг купуса, 16 литара воде и 650 г соли).
3. Киселите купус почетком новембра.
Припрема:
Буре ставите у део стана или куће где знате да ће температура бити 15-20 степени наредних 30 дана од почетка кисељења. То је најважнији период кисељења, кажу искусни домаћини који то раде неколико деценија.
Купите потребну количину купуса у првој седмици новембра. Купус треба да буде чврст. Са главица се одстране оштећени спољни листови. У корену у средини направе се два зареза у облику крста дубине 2 цм. Главице се што је могуће снажније гурните једну уз другу у буре да буду што гушће сложене.
У шупљине између њих убаците расечене половине и четвртине главица. Код слагања првог реда по дну бурета водите рачуна да улаз у славину бурета остане између две главице да се не би запушио.
Сољење
Узмите већу шерпу, на пример, од 5 литара и сипајте топлу воду и 200 г соли. Мешајте да се со потпуно растопи. Добија се 4% раствор соли. Ако је посуда мање запремине, количину соли израчунајте према количини воде. Када се со растопи сипајте у буре.
Понављајте исто док се буре не напуни сланом водом. Не треба да целу количину соли одједном сипате у буре које је напуњено водом. То неће учинити да вода буде уједначено слана, што је од највеће важности за процес кисељења.
Купус је лакши од воде па зато плива и искаче изнад површине. Треба га притиснути да стално буде под водом. Можете да ставите две летвице унакрст које ћете углавити уз ивицу бурета.
Претакање
Претакање је поступак којим се вода која истекне са дна кроз славину, врати у буре. Најпростији начин је да се посуда по посуда воде која истекне кроз славину враћа у буре. Други начин је да се до дна бурета урони црево и устима исиса вода, која ће се са дна уливати у посуду коју треба поставити испод горњег нивоа воде. У току једног претакања треба измешати бар половину укупне воде.
Првих 15 дана купус треба претакати сваког дана. Других 15 дана радие то једном у два дана. У периоду претакања ниво воде у бурету ће опадати, па треба одмах сипати одговарајућу количину воде да сав купус буде покривен. И ова додатна вода треба да буде посољена у истом проценту као прва.
Када се овај почетни период претакања заврши, буре се може изнети на терасу, у подрум или гаражу, где га држите током зиме. Једини начин да се то уради је да се расол источи, па врати у буре. Наредних месец дана претачите једном недељно, а потом сваке друге недеље.
Додавање купуса
После 1,5 до 2 месеца, зависно од потрошње, у буре додајте нов купус. Нове главице треба сместити дубље, како би на ред за трошење стигле касније, када се буду укиселиле.
Расол
Поред укуса киселог купуса који је најпресуднији, знаћете да је кисељење било успешно ако расол скоро до краја остане бистар. Не сме се појавити ни бела пена по површини. То се неће десити ако испоштујете ове савете.
АЛО/Дом и савети