„ТЕСТИРАО САМ НА СЕБИ, ШЕЋЕР МИ ОДЕ НА 15“ Доктор упозорио Србе на ШТЕТНОСТ ВОЋКЕ коју свакодневно једу
Када је сезона грожђа, бројни нутриционисти истичу да је одлично за кости и вид.
Тачно је да има бројне здравствене предности, али и да појединим људима може да смета. Гостујући у "Јутру" на Првој, гастроентеролог др Војислав Перишић објаснио је како грожђе утиче на здравље, којим људима може да направи сметње, као и да га је тестирао на себи.
Грожђе садржи много битних витамина и минерала. Ово воће садржи висок садржај антиоксиданаса који може да спречи хроничне болести. Они потпомажу поправке оштећења ћелија настала слободним радикалима, а један од антиоксиданаса, ресвератрол, класификује се као полифенол.
"Црно грожђе је боље, зато што је испод корице највећа концентрација антиоксиданаса. У црном има више ресвератрола него у белом. Зато су црна вина боља, много боља. Грожђе је чудо хранљиве вредности", рекао је др Воја.
На питање да ли је истина да спречава згрушавање крви, одузетост срчаног мишића, побољшава циркулацију и ублажава упалне болести црева, гастроентеролог каже:
"Ја сам то одавно рекао. Одмах да вам кажем, ако поједете пола грозда, имаћете перфектну столицу. Сви ми имамо масне плакове у крвним судовима. Тај масни плак после 30. године свако има. Не плашим се плака, јер је он опасан када се упали. Ако је ЦРП нормалан, значи да плак није упаљен. Грожђе управо спречава упалу плакова. Имамо га, али неће направити упалу. То је смисао грожђа", каже др Перишић и додаје:
"Грожђе има минерале магнан и калијум. Магнан добро делује на анемију. Изванредан је и за кости. Калијум даје снагу, снагу мишића. Без калијума не можемо ништа. Негде око 10 сати треба да поједете мало грожђа. Ако желите да будете у форми, треба да једете грожђе", каже доктор, додајући да грожђе помаже и код депресије.
Иако многи људи воле да избегавају семенке, др Воја напомиње да су оне најквалитетније.
"Никако немојте да избјегавате семенке, оне имају најквалитетније уље са омега 3 масним киселинама. У радњама имате уље од семенки грожда, исто као и маслиново уље. Немојте да их пљујете, прогутајте их. Грожђе је чудо. Људи који имају повишен шећер, требало би да избегавају грожђе. Црно је слађе. Они који имају хипергликемију и инсулинску резистенцију не могу да једу грожђе, као и они који имају хипертензију", рекао је гастроентеролог и открио шта треба да једу они који тегобе са желуцем.
"Ја црна вина не користим, јер хоће да иритирају желудац. Зато сам у принципу на белом грожђу. Сви који имају тегобе са желуцем, требало би да једу бело грожђе. Ја сам себе тестирао. Мерио сам шећер кад поједем 150 грама грожђа. Мени шећер са 6,7 скочи на 15, само сам викнуо: 'Ау!'. Након два сата, панкреас ради добро, оде у нормалу. Код здраве особе подстиче се брза регулација. Тај ефекат се врло брзо регулише", рекао је доктор и открио да деца треба да једу ово воће.
"Већ од осмог месеца треба да исечете грозд на четири дела, тачније, од шестог месеца дијете може да једе. Може да се загрцне ако једе цело, зато га згњечите, али од 12 месеци деца могу нормално да га једу", рекао је др Воја.
Еспресо