Тајна дугог живота крије се у тањиру: Ово је доручак најздравијих људи на свету
Ако желите да откријете тајну дугог живота, можда би требало да обратите пажњу на први оброк у дану.
У деловима света познатим као „плаве зоне“, где људи живе знатно дуже од глобалног просека, доручак је важан део свакодневне рутине.
Ове зоне обухватају места попут Лома Линде у Калифорнији, Окинаве у Јапану, Сардиније у Италији, Никоје у Костарики и Икарије у Грчкој.
Осим што су њихови становници често стогодишњаци, они уживају у добром здрављу и у старости, избегавајући болести попут дијабетеса, срчаних обољења и рака. Оно што их повезује јесте исхрана богата природним, непрерађеним намирницама.
Шта најдуговечнији људи једу за доручак?
У Лома Линди, старији људи традиционално једу споро кувану овсену кашу, којој додају орашасте плодове, семенке и суво воће попут урми или грожђица. Овас је пун бета-глукана, врсте растворљивих влакана која снижавају ниво холестерола и чувају здравље срца.
На Окинави је популаран доручак заснован на овсу или интегралном пиринчу, уз ферментисано поврће које подстиче варење. У Костарики, становници свакодневно конзумирају папају, банане и поморанџе, богате антиоксидантима и витамином C. Грци на Икарији често једу свеже или сушене смокве, пуне влакана и антиинфламаторних једињења.
Орашасти плодови – неизоставан део јутарње рутине
Бадеми и ораси су уобичајени у доручку житеља Сардиније и Лома Линде.
Они су богати здравим мастима, које смањују упале и доприносе здрављу срца.
Овас као глобални тренд
Овас више није само намирница карактеристична за „плаве зоне“. Истраживања показују да се његова популарност убрзано шири, посебно међу младима. Подаци из Велике Британије откривају да чак 39 одсто младих узраста од 18 до 24 године редовно конзумира овсену кашу за доручак.
Чини се да је тајна дугог и здравог живота једноставнија него што се мисли – кључ је у избалансираној исхрани, а све почиње од првог оброка у дану.