overcast clouds
5°C
24.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШТА ВАША ОМИЉЕНА ХРАНА ГОВОРИ О ВАМА Ево ко воли сензације, а ко има такмичарски дух

24.02.2025. 18:14 18:33
Пише:
Извор:
Prva TV
јело
Фото: Ilustracija pixabay

Веровали или не, избор хране коју највише волите да једете може да открије много тога о вашој личности. Љубитељи зачињених залогаја воле да све држе под контролом, сваки поремећај њиховог савршено уређеног света може да их доведе до "нервног слома", пише 24сата.хр.

Баш као и омиљена боја, филм или музика, тако и храна може да открије какве карактерне црте има ваша личност. Жеља за сланим чипсом, љутим папирчицама, киселим воћем или сласним колачима уско је повезана са нашом личношћу, тврди амерички неуролог др Алан Р. Хирш.

Током свог рада дугог 25 година он је пратио чак 18.000 испитаника и спровео више од 200 истаживања о чулима и неуролошким реакцијама сигнала које добијамо на основу укуса и мириса. Он је открио да они могу да утичу на расположење, перцепцију света, па чак и на начин на који учимо нове ствари.

Баш као што мирис из детињства може да нас врати у време када смо се безбрижно играли у парку са другарима, он може и да нам открије скривене механизме наше личности.

На пример, љубитељи зачињене хране су перфекционисти, строги су и крути, па су у друштву теже прихваћени него што су то сладокусци. Важни су им детаљи, воле ред и беспрекорну организованост. Одећа у њиховим ормарима је уредно сложена, а чак су и размаци између вешалица готово увек исти.

Многи љубитељи зачињених залогаја су и прави контрол-фрикови, па их сваки поремећај у њихову савршено уређеном свету излуђује. Из такта може да их избаци губљење времена, дружења с људима који им нису важни, као и догађаји на којима они немају главну реч, пише 24сата.хр.

Љубитељи љутог су авантуристи

Они су трагачи, воле сензације, нова искуства, узбуђења, па радо експериментишу с новим зачинима. Обдарени су врло истанчаним чулом мириса и укуса, па са прецизношћу врхунског дегустатора могу да распознају зачине у храни.

Љубитељи љутих укуса непрестано трагају за новим узбуђењима, уживају у екстремним спортовима, склонији су кокетирању и флертовању него љубитељи благих укуса.

Претпоставља се да капсаицин, спој који феферонима даје љутину, подстиче страст за адреналином и жељу за узбудљивим животом. Љубитељи љутих папричица боље се прилагођавају и променама јер воле узбуђења која им доносе нови доживљаји, тврди Хиршев сарадник, нутрициониста Кеит Кантор.

Педантни грицкају

Љубитељи хрскавог од себе очекују много, воле тачност, веома су педантни. Енергични су, забавни и пуни ентузијазма, каже др Хирш.

Привлачност мириши на јасмин, ванилу и цимет

Само десет посто укуса дугујемо непцу, а чак 90 посто рецепторима мириса који су окидач за емоције. На пример, мирис црвеног грејпа утиче на перцепцију, па ће због њега жена бити привлачнија и изгледати и до шест година млађе, тврди др Алан Р. Хирш.

Мирис чили папричице појачава се*суалну жељу. У афродизијаке се убраја још и јасмин, али само ако га користите у малим количинама. Такође, супротан пол привлачи и мешавина мириса ваниле и цимета.

Мушкарце узбуђује и мирис лаванде и пите од бундеве. Жељу код оба пола буди и мирис краставаца, као и колача са бананама и орашастим плодовима.

Љубитељи тамне чоколаде воле забаву, док они који ће радије да изаберу млечну су тихи и интроверни.

Љубитељи слатког желе да буду примећени и цењени. Воле када се осећају посебно, али и када их други сматрају посебнима.

Обожавају добар провод, пустоловине и ризик, па се често упуштају у подухвате за које многи други немају храбрости и нерава. Према себи су попустљиви, сматрају да за њих ништа није предобро ни прескупо.

Њихов мото гласи: "Радије ћу жалити због нечега што сам учинио, него због нечега што сам пропустио".

Љубитељи чоколаде су шармантни и кокетни. Иако уживају у интимности и романтици, често у љубави претерано драматизују ствари, што их чини емоционално рањивима. Више се ослањају на интуицију него на логику.

Чоколадољупци су најчешће прави прототип свог пола - то су по правилу мачо мушкарци и врло женствене жене. Ипак, за разлику од друштвених љубитеља тамне чоколаде који обожавају забаве, љубитељи млечне чоколаде су често интроверти, који више воле добру књигу него вечерњи излазак. Тихи су, па их околина често погрешно доживљава као срамежљиве.

Љубитељи сланог верују у судбину

Људи који воле слане укусе верују у судбину. Сматрају да имају мало или нимало контроле над својим животом. Уверени су да се све догађа према сценарију који је "записан у звездама" и да на судбину не могу много да утичу. Када учине нешто добро, сланокусци прижељкују малу награду и знак захвалности, тврди др Хирш.

Љубитељи чипса су амбициозни, имају такмичарски дух, достојни су противници својим конкурентима. Фрустрирају их гужва у саобраћају, као и дуги редови у продавницама.

- Било да су на излету или за воланом аутомобила, љубитељи сланог су увек у журби - каже Хирш.

Ако волите слану храну, могуће је и да припадате 'supertasterima' који имају већи број чула укуса, који чине четвртину становништва. Обдарени суперокусом не воле горку ни храну јаких укуса, али истраживање је показало да њихово непце воли со јер, сматрају стручњаци, натријум ублажава горчину у храни, тврди психолошкиња Сузан Алберт.

Начин на који људи једу

Љубитељи тестенине, хлеба и осталих угљених хидрата по природи су врло озбиљни, промишљени и опрезни, не воле промене и ризик.

Опоро и кисело - љубитељи горког су избирљиви, често имају аверзију према киселој храни. Они који воле кисело много су толерантнији на екстремне укусе, спремнији су да испробају нова јела и да прошире видике.

Црвено за храбре - Они који воле љуте зачине - црвену паприку, кари и чили, храбро преузимају одговорност, боре се за оно што желе и отворено кажу шта мисле.

Пријатељи по шафрану - љубитељи опорих зачина, белог лука, клинчића, шафрана су верни пријатељи и јаки заговорници онога у шта верују.

Омиљени уз рузмарин - Додавање лимунове коре, рузмарина, тимијана и естрагона одаје друштвене, духовите људе који су пуни енергије и омиљени у друштву.

Мирољубиве одаје цимет - љубитељи першуна и цимета су благе нарави и обзирни према другима. Ма где да се нађу добро ће се уклопити.

Креативци с луком - Они који јела зачине луком, целером и сирћетом су креативни, не воле рутину и верују у себе.

Слано-слатки спој - Слани чипс са чоколадом воле интроверти и самотњаци који чувају приватност. Љубитељи слатко-сланог су интелигентни и креативни, али немају стрпљења са људима.

Флексибилни - Страст за егзотичним укусима описује флексибилне људе који су отворени за нова искуства. Лежерни су, храна је за њих попут пустоловине.


Отпуштање тескобе - Освежавајући мирис цитруса привлачи тескобне жудње за њима, што може да значи да је присутна подсвесна забринутост за здравље, пренела је Прва ТВ.

Извор:
Prva TV
Пише:
Пошаљите коментар