САЧУВАЈТЕ БОЈУ И СВЕЖИНУ БАНАНА Неће поцрнети 14 дана ако урадите ово кад их донесете кући
Банане потамне само неколико дана после куповине, али можете да им сачувате свежину неколико недеља
Понекад су једноставни трикови најбољи. Тако је и у овом случају. Банане брзо потамне, јер се беру зелене, а почињу да сазревају чим се уберу, јер долази до ослобађања етилена, природног гаса који убрзава њихово сазревање. Банане најчешће потамне док их још не поједемо. Али постоји начин да им сачувате лепу жуту боју и свежину, а примењују га и продавци на пијацама.
Обмотајте стабљику фолијом
Купите зеленије банане, јер је то најлакши начин да потрају дуже, односно да не потамне и иструле већ после три дана. Најпознатији трик чувања банана је да се стабљика која их заједно држи обмота провидном фолијом, и то тако да фолијом прођете између стабљике и сваке банане.То ће спречити сазревање и банане ће вам бити свеже и до две недеље. Када врх стабљике обмотате фолијом, окачите их негде и гарантовано ће вам дуго трајати.
Ако их окачите, дуже ће бити свеже
Сигурно сте видели банане окачене на конопац или металну куку на пијаци и у продавници. То није без разлога. Тада се процес сазревања успорава. То је разлог зашто их трговци чувају окачене. Тако их држе и даље од осталог воћа, јер етилен из банана убрзава кварење воћа око њих. Дакле, ако желите да вам банане дуже остану свеже, окачите их негде у кухињи.
АЛО/ Дом и савети