РЕЦЕПТ ЗА КИСЕЛО МЛЕКО које се прави само од себе: Потребна су само ДВА састојка, а пуно је пробиотика
Кисело млеко осим што је веома укусно и иде као незаменљив прилог уз много јела, изузетно је здраво и пуно пробиотика.
Ако желите домаће кисело млеко најбоље би било да за припрему набавите свеже пуномасно, или купите оно са већим процентом масноће из продавнице.
Састојци:
2 литре пуномасног млека
1 часа пуномасне павлаке
Припрема:
Млеко прокувати и оставити да се кува на лаганој ватри 10 минута. Водите рачуна да шерпа буде са дебелим дном да вам не загори. Након тога склонити са рингле да се прохлади, али да остане топло.
Одвојите пола шоље и умутите са павлаком да добијете ређу смесу. Улијте у шерпу са још увек топлим млеком и добро сједините. Покријте одозго, можете и пријањајућом фолијом, и ставите на неко топло место да преноћи, најбоље уз пећ или радијатор. Уколико вам се ујутру одвојио вишак сурутке на врху, не склањајте сјединиће се када одлежи у фрижидеру. Када се млеко укиселило, обавезно га пребаците у фрижидер.
Kurir.rs/ Дневник