RECEPT ZA KISELO MLEKO koje se pravi samo od sebe: Potrebna su samo DVA sastojka, a puno je probiotika
Kiselo mleko osim što je veoma ukusno i ide kao nezamenljiv prilog uz mnogo jela, izuzetno je zdravo i puno probiotika.
Ako želite domaće kiselo mleko najbolje bi bilo da za pripremu nabavite sveže punomasno, ili kupite ono sa većim procentom masnoće iz prodavnice.
Sastojci:
2 litre punomasnog mleka
1 časa punomasne pavlake
Priprema:
Mleko prokuvati i ostaviti da se kuva na laganoj vatri 10 minuta. Vodite računa da šerpa bude sa debelim dnom da vam ne zagori. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane toplo.
Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijte u šerpu sa još uvek toplim mlekom i dobro sjedinite. Pokrijte odozgo, možete i prijanjajućom folijom, i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko ukiselilo, obavezno ga prebacite u frižider.
Kurir.rs/ Dnevnik