Рецепт дана: Крофне
Мало је оних који не воле крофне, али је питањње како стоје ствари када је њихово прављење у питању. Ако спадате у оне којима још није пошло за руком да успешно замесе своје крофнице, ево решења.
Састојци:
- 550 г брашна,
- 2,5 дл млека,
- 40 г квасца,
- 8 жуманаца,
- 90 г шећера,
- прстохват соли,
- мало рума,
- 15 г ванил шећера,
- лимун,
- 100 г путера,
- уље за пржење,
- џем од кајсија
Припрема:
1. Помешати квасац, мало брашна и млаку воду и пустити да квасац „проради“.
2. У другу посуду додати брашно, жумаца, шећер, со, рум, ванил шећер, лимунов сок и мало млаког млека.
3. Све добро измешати, па додати омекшали путер и остатак млека. 4. Миксером разрадити тесто, које мора да буде мекано.
5. Покрити и оставити на топлом да се диже бар пола, а може и сат времена.
6. На побрашњеној површини разваљати тесто на дебљину 1,5 центиметар.
7. Калупом или ножем издвајати кругове пречника до 6 центиметара, па прекрити крпом и причекати петнаестак минута.
8. Добро загрејати уље, па опрезно стављајти крофне. Пржите их ођедном онолико колико их стане у посуду, без да се међусобно додирују.
9. Након што крофне на доњој страни добију боју, окрунити их и пржити још толико.
10. Извадити их из уља и поређати на папирне убрусе како би се упио вишак масноће, па напунити џемом.
11. Посути шећером у праху.