Recept dana: Krofne
Malo je onih koji ne vole krofne, ali je pitanjnje kako stoje stvari kada je njihovo pravljenje u pitanju. Ako spadate u one kojima još nije pošlo za rukom da uspešno zamese svoje krofnice, evo rešenja.
Sastojci:
- 550 g brašna,
- 2,5 dl mleka,
- 40 g kvasca,
- 8 žumanaca,
- 90 g šećera,
- prstohvat soli,
- malo ruma,
- 15 g vanil šećera,
- limun,
- 100 g putera,
- ulje za prženje,
- džem od kajsija
Priprema:
1. Pomešati kvasac, malo brašna i mlaku vodu i pustiti da kvasac „proradi“.
2. U drugu posudu dodati brašno, žumaca, šećer, so, rum, vanil šećer, limunov sok i malo mlakog mleka.
3. Sve dobro izmešati, pa dodati omekšali puter i ostatak mleka. 4. Mikserom razraditi testo, koje mora da bude mekano.
5. Pokriti i ostaviti na toplom da se diže bar pola, a može i sat vremena.
6. Na pobrašnjenoj površini razvaljati testo na debljinu 1,5 centimetar.
7. Kalupom ili nožem izdvajati krugove prečnika do 6 centimetara, pa prekriti krpom i pričekati petnaestak minuta.
8. Dobro zagrejati ulje, pa oprezno stavljajti krofne. Pržite ih ođednom onoliko koliko ih stane u posudu, bez da se međusobno dodiruju.
9. Nakon što krofne na donjoj strani dobiju boju, okruniti ih i pržiti još toliko.
10. Izvaditi ih iz ulja i poređati na papirne ubruse kako bi se upio višak masnoće, pa napuniti džemom.
11. Posuti šećerom u prahu.