Рецепт дана: Кифлице са шунком
Волимо их вруће, али се не бунимо ни када су хладне... Поготово када сутрадан себе саме изненадимо за доручак.
Састојци:
1 свежи квасац,
3 дцл топлог млека,
2 кашичице шећера,
700 г пшеничног белог брашна,
300 г кукурузног брашна,
3 кашичице соли,
1 јаје,
3 дцл топле воде,
1 дцл уља,
шунка,
сир,
отопљени маслаца или уље
1 жуманце за премазивање
Припрема
1. Млеко са шећером загрејати да буде млако. Додати квасац и оставити на топлом да надође.
2. У већој посуди помешати све састојке заједно с уздиглим квасцем, па замесити глатко тесто и оставити га на топлом да се диже сат времена.
3. Тесто исећи на шест делова и обликовати лоптице. Сваку лоптицу разваљати у круг и премазати млаким отопљеним маслацем или уљем. Исећи троуглове и на сваки ставити мало шунке и сира, па обликовати кифлице.
4. Кифлице поређати у побрашњену тепсију и оставите да мирују на топлом 15 минута, па их премазати жуманцетом.
5. Пећи их око 15 минута (док не порумене) у рерни загрејаној на 200 степени.