Пробајте да СКУВАТЕ ЈАЈА на овај начин: Жуманце ће бити кремасто, а беланце меко ко душа
Сви кувају јаја у води, али овај трик може да побољша њихов укус
Јаја су заправо најбоља када се кувају – на пари.
Све што вам је потребно је шерпа који има наставак за кување на пари и мало воде.
У шерпу сипајте мало воде, а затим преко наставка за кување на пари распоредите јаја и прокувајте воду.
Ултра врућа пара ће загрејати јаје на исти начин као прокључала вода или врућ тигањ.
Једина разлика је у томе што је кување на пари нежније – беланце ће бити мекше, а жуманце кремастије.
За тврдо кувано јаје, кувајте јаје на пари 10 до 12 минута.
Овако припремљено јаје одлично је за прављење салата, или га једноставно посолите, додајте прстохват млевеног бибера и уживајте.
С друге стране, за меко кувано јаје – и за савршено куван беланац и жуманце, кувајте јаје око 6 и по минута, па га одмах охладите хладном водом.
И за крај још један кулинарски трик – како да знате је ли јаје свеже? Једноставно га потопите у посуду с водом.
Ако потоне, онда је свеже, а ако исплива, то значи да више није за употребу.
Krstarica.rs/ Дневник