ПОСНИ ЈЕЛОВНИК ЗА 7 ДАНА Укусни и здрави оброци који ће задовољити свачији укус
Период поста је време када многи од нас размишљају о прочишћењу тела и душе, али и о томе како направити укусне и разноврсне оброке у складу са правилима.
Иако пост наизглед ограничава избор јела, балканска кухиња је богата креативним и традиционалним рецептима који задовољавају свачији укус. Доносимо вам седмодневни посни јеловник, савршен за ручкове који ће обрадовати и најзахтевније гурмане.
Понедељак:
Пасуљ пребранац
Рецепт:
- 300 г пасуља
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 шаргарепа
- 2 кашике алеве паприке
- Со, бибер, уље
Припрема:
Пасуљ скувати до пола. Црни лук исецкати, пропржити на уљу, додати сецкану шаргарепу и зачинити алевом паприком. Полускувани пасуљ сложити у земљану посуду, наизменично са прженим луком. Прелити водом у којој се кувао пасуљ и пећи у рерни на 180°C док не постане густ и ароматичан.
Уторак:
Сарма од купуса са просом
Рецепт:
- 10 листова киселог купуса
- 200 г проса
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- Алевa паприкa, со, бибер
Припрема:
Просо скувати, а лук и шаргарепу пропржити на мало уља. Помешати састојке, зачинити и пунити листове купуса. Сарме поређати у шерпу, прелити водом и лагано крчкати 1-2 сата.
Среда:
Ђувеч од поврћа
*Рецепт:*
- 1 тиквица
- 2 шаргарепе
- 1 главица црног лука
- 100 г пиринча
- 2 парадајза или 200 мл парадајз сока
- Уље, со, бибер, зачини по укусу
Припрема:
Поврће исецкати и пропржити на уљу. Додати пиринач, промешати, па налити парадајз соком и водом. Пећи у рерни на 200°C око 30 минута.
Четвртак:
Подварак од киселог купуса
Рецепт:
- 500 г киселог купуса
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- Алевa паприкa, со, бибер, уље
Припрема:
На уљу пропржити лук, додати купус и шаргарепу. Зачинити и лагано динстати док се не карамелизује. Послужити уз хлеб или као засебно јело.
Петак:
Рибља чорба
Рецепт:
- 300 г рибљег филета (шаран или штука)
- 2 главице црног лука
- 2 шаргарепе
- 1 целер
- 2 парадајза
- Алевa паприкa, со, бибер
Припрема:
Рибу скувати, процедити и очистити од костију. Лук и шаргарепу пропржити, додати парадајз и зачине. Све скувати са рибом и послужити топло.
Субота:
Вариво од кромпира и грашка
Рецепт:
- 300 г кромпира
- 200 г грашка
- 1 главица црног лука
- 200 мл парадајз сока
- Уље, со, зачини
Припрема:
Кромпир исецкати на коцке, динстати на уљу са луком и грашком. Додати парадајз сок, зачине и мало воде. Кувати док не омекша.
Недеља:
Подварак са печуркама
Рецепт:
- 500 г киселог купуса
- 200 г печурака
- 1 главица црног лука
- Алевa паприкa, со, бибер
Припрема:
На уљу пропржити лук и печурке, додати кисели купус и зачине. Пећи у рерни или лагано динстати до пуне мекоће.