light snow
0°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСНИ ЈЕЛОВНИК ЗА 7 ДАНА Укусни и здрави оброци који ће задовољити свачији укус

09.12.2024. 17:45 18:03
Пише:
Извор:
Дневник
пост
Фото: Ilustracija pixabay/pexels

Период поста је време када многи од нас размишљају о прочишћењу тела и душе, али и о томе како направити укусне и разноврсне оброке у складу са правилима.

Иако пост наизглед ограничава избор јела, балканска кухиња је богата креативним и традиционалним рецептима који задовољавају свачији укус. Доносимо вам седмодневни посни јеловник, савршен за ручкове који ће обрадовати и најзахтевније гурмане.

 

Понедељак: 

Пасуљ пребранац
 

Рецепт:
- 300 г пасуља  
- 2 главице црног лука  
- 2 чена белог лука  
- 1 шаргарепа  
- 2 кашике алеве паприке  
- Со, бибер, уље  

Припрема:  
Пасуљ скувати до пола. Црни лук исецкати, пропржити на уљу, додати сецкану шаргарепу и зачинити алевом паприком. Полускувани пасуљ сложити у земљану посуду, наизменично са прженим луком. Прелити водом у којој се кувао пасуљ и пећи у рерни на 180°C док не постане густ и ароматичан.

 

Уторак: 

Сарма од купуса са просом
Рецепт:
- 10 листова киселог купуса  
- 200 г проса  
- 1 главица црног лука  
- 1 шаргарепа  
- Алевa паприкa, со, бибер  

Припрема:  
Просо скувати, а лук и шаргарепу пропржити на мало уља. Помешати састојке, зачинити и пунити листове купуса. Сарме поређати у шерпу, прелити водом и лагано крчкати 1-2 сата.

 

Среда: 

Ђувеч од поврћа
*Рецепт:*  
- 1 тиквица  
- 2 шаргарепе  
- 1 главица црног лука  
- 100 г пиринча  
- 2 парадајза или 200 мл парадајз сока  
- Уље, со, бибер, зачини по укусу  

Припрема:  
Поврће исецкати и пропржити на уљу. Додати пиринач, промешати, па налити парадајз соком и водом. Пећи у рерни на 200°C око 30 минута.

 

купус
Фото: pexels/Ilustracija

Четвртак: 

Подварак од киселог купуса
Рецепт:
- 500 г киселог купуса  
- 1 главица црног лука  
- 1 шаргарепа  
- Алевa паприкa, со, бибер, уље  

Припрема:  
На уљу пропржити лук, додати купус и шаргарепу. Зачинити и лагано динстати док се не карамелизује. Послужити уз хлеб или као засебно јело.

 

Петак: 

Рибља чорба
Рецепт: 
- 300 г рибљег филета (шаран или штука)  
- 2 главице црног лука  
- 2 шаргарепе  
- 1 целер  
- 2 парадајза  
- Алевa паприкa, со, бибер  

Припрема:  
Рибу скувати, процедити и очистити од костију. Лук и шаргарепу пропржити, додати парадајз и зачине. Све скувати са рибом и послужити топло.

грашак
Фото: Ilustracija pixabay

Субота:

 Вариво од кромпира и грашка
Рецепт:
- 300 г кромпира  
- 200 г грашка  
- 1 главица црног лука  
- 200 мл парадајз сока  
- Уље, со, зачини  

Припрема:  
Кромпир исецкати на коцке, динстати на уљу са луком и грашком. Додати парадајз сок, зачине и мало воде. Кувати док не омекша.

 

Недеља: 

Подварак са печуркама
Рецепт: 
- 500 г киселог купуса  
- 200 г печурака  
- 1 главица црног лука  
- Алевa паприкa, со, бибер  

Припрема:  
На уљу пропржити лук и печурке, додати кисели купус и зачине. Пећи у рерни или лагано динстати до пуне мекоће.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
Детаљан водич кроз БОЖИЋНИ ПОСТ: Ево када се пости на води, када на уљу, а када је дозвољена риба - ДНЕВНИ ЈЕЛОВНИК ЗА 40 ДАНА
божићна трпеза

Детаљан водич кроз БОЖИЋНИ ПОСТ: Ево када се пости на води, када на уљу, а када је дозвољена риба - ДНЕВНИ ЈЕЛОВНИК ЗА 40 ДАНА

27.11.2024. 20:25 20:37
ЈЕЛОВНИК ОД ПОНЕДЕЉКА ДО НЕДЕЉЕ Предлажемо ових 7 ЗАБОРАВЉЕНИХ СРПСКИХ ЈЕЛА

СЕДАМ СЈАЈНИХ ЈЕЛА НА КАШИКУ

jelo

ЈЕЛОВНИК ОД ПОНЕДЕЉКА ДО НЕДЕЉЕ Предлажемо ових 7 ЗАБОРАВЉЕНИХ СРПСКИХ ЈЕЛА

14.10.2024. 15:50 10:38