Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNI JELOVNIK ZA 7 DANA Ukusni i zdravi obroci koji će zadovoljiti svačiji ukus

09.12.2024. 17:45 18:03
Piše:
Izvor:
Dnevnik
пост
Foto: Ilustracija pixabay/pexels

Period posta je vreme kada mnogi od nas razmišljaju o pročišćenju tela i duše, ali i o tome kako napraviti ukusne i raznovrsne obroke u skladu sa pravilima.

Iako post naizgled ograničava izbor jela, balkanska kuhinja je bogata kreativnim i tradicionalnim receptima koji zadovoljavaju svačiji ukus. Donosimo vam sedmodnevni posni jelovnik, savršen za ručkove koji će obradovati i najzahtevnije gurmane.

 

Ponedeljak: 

Pasulj prebranac
 

Recept:
- 300 g pasulja  
- 2 glavice crnog luka  
- 2 čena belog luka  
- 1 šargarepa  
- 2 kašike aleve paprike  
- So, biber, ulje  

Priprema:  
Pasulj skuvati do pola. Crni luk iseckati, propržiti na ulju, dodati seckanu šargarepu i začiniti alevom paprikom. Poluskuvani pasulj složiti u zemljanu posudu, naizmenično sa prženim lukom. Preliti vodom u kojoj se kuvao pasulj i peći u rerni na 180°C dok ne postane gust i aromatičan.

 

Utorak: 

Sarma od kupusa sa prosom
Recept:
- 10 listova kiselog kupusa  
- 200 g prosa  
- 1 glavica crnog luka  
- 1 šargarepa  
- Aleva paprika, so, biber  

Priprema:  
Proso skuvati, a luk i šargarepu propržiti na malo ulja. Pomešati sastojke, začiniti i puniti listove kupusa. Sarme poređati u šerpu, preliti vodom i lagano krčkati 1-2 sata.

 

Sreda: 

Đuveč od povrća
*Recept:*  
- 1 tikvica  
- 2 šargarepe  
- 1 glavica crnog luka  
- 100 g pirinča  
- 2 paradajza ili 200 ml paradajz soka  
- Ulje, so, biber, začini po ukusu  

Priprema:  
Povrće iseckati i propržiti na ulju. Dodati pirinač, promešati, pa naliti paradajz sokom i vodom. Peći u rerni na 200°C oko 30 minuta.

 

купус
Foto: pexels/Ilustracija

Četvrtak: 

Podvarak od kiselog kupusa
Recept:
- 500 g kiselog kupusa  
- 1 glavica crnog luka  
- 1 šargarepa  
- Aleva paprika, so, biber, ulje  

Priprema:  
Na ulju propržiti luk, dodati kupus i šargarepu. Začiniti i lagano dinstati dok se ne karamelizuje. Poslužiti uz hleb ili kao zasebno jelo.

 

Petak: 

Riblja čorba
Recept: 
- 300 g ribljeg fileta (šaran ili štuka)  
- 2 glavice crnog luka  
- 2 šargarepe  
- 1 celer  
- 2 paradajza  
- Aleva paprika, so, biber  

Priprema:  
Ribu skuvati, procediti i očistiti od kostiju. Luk i šargarepu propržiti, dodati paradajz i začine. Sve skuvati sa ribom i poslužiti toplo.

грашак
Foto: Ilustracija pixabay

Subota:

 Varivo od krompira i graška
Recept:
- 300 g krompira  
- 200 g graška  
- 1 glavica crnog luka  
- 200 ml paradajz soka  
- Ulje, so, začini  

Priprema:  
Krompir iseckati na kocke, dinstati na ulju sa lukom i graškom. Dodati paradajz sok, začine i malo vode. Kuvati dok ne omekša.

 

Nedelja: 

Podvarak sa pečurkama
Recept: 
- 500 g kiselog kupusa  
- 200 g pečuraka  
- 1 glavica crnog luka  
- Aleva paprika, so, biber  

Priprema:  
Na ulju propržiti luk i pečurke, dodati kiseli kupus i začine. Peći u rerni ili lagano dinstati do pune mekoće.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
Detaljan vodič kroz BOŽIĆNI POST: Evo kada se posti na vodi, kada na ulju, a kada je dozvoljena riba - DNEVNI JELOVNIK ZA 40 DANA
божићна трпеза

Detaljan vodič kroz BOŽIĆNI POST: Evo kada se posti na vodi, kada na ulju, a kada je dozvoljena riba - DNEVNI JELOVNIK ZA 40 DANA

27.11.2024. 20:25 20:37
JELOVNIK OD PONEDELJKA DO NEDELJE Predlažemo ovih 7 ZABORAVLJENIH SRPSKIH JELA

SEDAM SJAJNIH JELA NA KAŠIKU

jelo

JELOVNIK OD PONEDELJKA DO NEDELJE Predlažemo ovih 7 ZABORAVLJENIH SRPSKIH JELA

14.10.2024. 15:50 10:38