ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА ГРАНОЛУ Укусна, крцкава, па још и здрава!
Ако немате више идеје за доручак, пробајте гранолу. Можете је грицкати и саму или комбиновати са млеком, јогуртом, соком, воћем...
Можете купити већ готову у продавници, али није тешко да је и сами направите и прилагодите свом укусу. Гранола може бити изврстан доручак који ће вам дати енергију током читавог дана. У наставку вам доносимо рецепт.
Суви састојци:
Овсене пахуљице - 200 гр
Ражене пахуљице - 200 гр
Јечмене пахуљице - 200 гр
Бадем - 100 гр
Лешник - 60 гр
Семенке сунцокрета - 50 гр
Ланене семенке - 40 гр
Мокри састојци:
Мед или јаворов сируп - 60 мл (4 кашике)
Кокосово уље (путер или друго уље по избору) - 30 мл (2 кашике)
Вода - 60 мл (2 кашике)
Со - пола кашичице
Упутство за припрему
Рерну загрејте на 175°Ц;
Велики плех обложите папиром за печење;
Насецкајте лешнике и бадеме. Не треба да буду ситни (можете их и изблендати, само веома кратко, да се не би претворили у прах);
У великој чинији измешајте пахуљице, бадеме, лешнике, те семенке сунцокрета и лана;
Посебно промешајте мед или јаворов сируп, истопљено кокосово уље, воду и со, и све то поспите преко сувих састојака. Све заједно лепо измешајте. Предлажем да за то употребите прсте. Мешајте лагано, како би се суве намирнице натопиле, али пазите да не претерате (осетићете под рукама како постаје лепљива и влажна). Потом, убаците све у загрејану рерну;
Пеците око 20-25 минута док гранола не почне фино да мирише и не добије златну боју. У међувремену, не заборавите да све промешате неколико пута, рецимо на 6 минута, како део који је одозго не би почео да гори;
Хармонија укуса