OVO JE RECEPT ZA GRANOLU Ukusna, krckava, pa još i zdrava!
Ako nemate više ideje za doručak, probajte granolu. Možete je grickati i samu ili kombinovati sa mlekom, jogurtom, sokom, voćem...
Možete kupiti već gotovu u prodavnici, ali nije teško da je i sami napravite i prilagodite svom ukusu. Granola može biti izvrstan doručak koji će vam dati energiju tokom čitavog dana. U nastavku vam donosimo recept.
Suvi sastojci:
Ovsene pahuljice - 200 gr
Ražene pahuljice - 200 gr
Ječmene pahuljice - 200 gr
Badem - 100 gr
Lešnik - 60 gr
Semenke suncokreta - 50 gr
Lanene semenke - 40 gr
Mokri sastojci:
Med ili javorov sirup - 60 ml (4 kašike)
Kokosovo ulje (puter ili drugo ulje po izboru) - 30 ml (2 kašike)
Voda - 60 ml (2 kašike)
So - pola kašičice
Uputstvo za pripremu
Rernu zagrejte na 175°C;
Veliki pleh obložite papirom za pečenje;
Naseckajte lešnike i bademe. Ne treba da budu sitni (možete ih i izblendati, samo veoma kratko, da se ne bi pretvorili u prah);
U velikoj činiji izmešajte pahuljice, bademe, lešnike, te semenke suncokreta i lana;
Posebno promešajte med ili javorov sirup, istopljeno kokosovo ulje, vodu i so, i sve to pospite preko suvih sastojaka. Sve zajedno lepo izmešajte. Predlažem da za to upotrebite prste. Mešajte lagano, kako bi se suve namirnice natopile, ali pazite da ne preterate (osetićete pod rukama kako postaje lepljiva i vlažna). Potom, ubacite sve u zagrejanu rernu;
Pecite oko 20-25 minuta dok granola ne počne fino da miriše i ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu, ne zaboravite da sve promešate nekoliko puta, recimo na 6 minuta, kako deo koji je odozgo ne bi počeo da gori;
Harmonija ukusa