OВО ЈЕ ПИТА КОЈУ СОФИЈА ЛОРЕН ЧЕСТО ПРИПРЕМА Тајна овог јела лежи у једноставности и хладном јогурту
Најлепше је да је једете топлу уз шољу хладног јогурта.
Састојци:
• 500 г хељдиних кора
• 200 г проса
• 2 чена белог лука
• 2 кашике сецканог першуна
• 1 кашичица мирођије
• 600 г блитве, спанаћа или коприве
• со
• сунцокретово уље
Припрема:
1. Опрати просо у три воде. Ставити у три пута више воде с мало соли. Кувати 15 минута и оставити са стране да се прохлади.
2. За то време насецкати блитву и лагано је продинстати на три кашике уља. Благо посолити, додати бели лук, першун, мирођију, 1 дл воде и динстати 5 минута. Помешати с просом и масу добро изједначити.
3. У једној чаши помешати 3 кашике уља са 1 дл воде и тиме премазати сваку кору. Равномерно додати фил, замотати питу и тако док се сав фил не потроши.
4. Пећи 20 минута на средњој температури од 190 до 200 степени. Печену питу попрскати с мало воде и покрити крпом 5 минута.
5. Може се служити и хладна и топла.