OVO JE PITA KOJU SOFIJA LOREN ČESTO PRIPREMA Tajna ovog jela leži u jednostavnosti i hladnom jogurtu
Najlepše je da je jedete toplu uz šolju hladnog jogurta.
Sastojci:
• 500 g heljdinih kora
• 200 g prosa
• 2 čena belog luka
• 2 kašike seckanog peršuna
• 1 kašičica mirođije
• 600 g blitve, spanaća ili koprive
• so
• suncokretovo ulje
Priprema:
1. Oprati proso u tri vode. Staviti u tri puta više vode s malo soli. Kuvati 15 minuta i ostaviti sa strane da se prohladi.
2. Za to vreme naseckati blitvu i lagano je prodinstati na tri kašike ulja. Blago posoliti, dodati beli luk, peršun, mirođiju, 1 dl vode i dinstati 5 minuta. Pomešati s prosom i masu dobro izjednačiti.
3. U jednoj čaši pomešati 3 kašike ulja sa 1 dl vode i time premazati svaku koru. Ravnomerno dodati fil, zamotati pitu i tako dok se sav fil ne potroši.
4. Peći 20 minuta na srednjoj temperaturi od 190 do 200 stepeni. Pečenu pitu poprskati s malo vode i pokriti krpom 5 minuta.
5. Može se služiti i hladna i topla.