Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RECEPT

OVO JE NAJBOLJA VEČERA NA SVETU Starinsko, ukusno jelo koje obnavlja snagu posle napornog dana

03.01.2025. 21:54 21:57
Piše:
Izvor:
Kurir.rs
цицвара
Foto: Youtube printscreen/ Herceg Televizija

Ovaj starinski recept za cicvaru dolazi iz vremena kada se ovo jelo često pripremalo svake večeri. Cicvara je bila neizostavan deo kuhinje srpskog, crnogorskog, krajiškog i istočnohercegovačkog podneblja.

Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna, uz dodatak kajmaka ili sira, zavisno od regije u kojoj se priprema.

Jedna tajna starinskog recepta za cicvaru je u kvalitetu kajmaka. Što je kajmak masniji i kremastiji, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu, zbog čega mu daju naziv „melem za creva“.

Sastojci:

– 2 dl vode

– 2 dl mleka

– 300-400 g sira škripaca ili kajmaka

– 8 kašika belog kukuruznog brašna

– 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)

– 1 kašičica soli

– kašika meda

Priprema:

Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude „uhvati“ smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu „žvake“, gotova je.

Najlepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mleko, a može i da se napravi salata po želji.

Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

(kurir.rs/ Krstarica)

Izvor:
Kurir.rs
Piše:
Pošaljite komentar