ОВЕ ТРИ НАМИРНИЦЕ НАЈБОЉЕ ХРАНЕ МОЗАК Правилна исхрана је важна, а стручњаци саветују још нешто
За многе циљ није само да преживе до старости, већ и да уживају у животу, укључујући одржавање менталне оштрине.
Дијета у томе игра кључну улогу, а лекари специјализовани за интегративно здравље истичу да одређене дијете могу значајно да подрже здравље мозга.
Лекар натуропат др. Дејвид М. Брејди препоручује Медитеранску, ДАСХ и МИНД дијету, које су научно повезане са очувањем когнитивних функција и смањењем ризика од когнитивног пада. Ове врсте дијета наглашавају унос целих намирница богатих хранљивим материјама, као што су масна риба, шарено поврће и воће, житарице од целих житарица, ораси, семенке и маслиново уље.
„Ова храна је богата антиоксидансима, здравим мастима, витаминима и минералима и помаже у смањењу упале и побољшању функције мозга“, каже др. Бради за параду.
Поред тога, доктор остеопат др Џозеф Меркола упозорава на важност избегавања прерађене хране, укључујући брзу храну и индустријске производе богате биљним уљима.
Уместо тога, он саветује да бирате целу и непрерађену храну. Он такође истиче да угљени хидрати, који су често неправедно стигматизовани, играју кључну улогу у здрављу мозга. „Добро кувани бели пиринач и зрело воће су моји фаворити јер обезбеђују оптимално гориво за мозак“, рекао је он.
Када је у питању специфична храна за здравље мозга, јаја су на врху листе.
„Жуманца су богата холином, хранљивим састојцима неопходним за стварање ацетилхолина, неуротрансмитера који је важан за памћење“, објашњава др Мерцола. Осим тога, јаја садрже протеине, здраве масти, гвожђе, витамине Б и Д, што их чини изузетно корисним.
Масна риба, попут лососа и скуше, је још једна препорука, а др Брејди указује на висок ниво омега-3 масних киселина, које побољшавају неуропластичност и смањују ризик од деменције. Трећа препорука је лиснато поврће, као што су спанаћ и кељ, који су богати микронутријентима за које је доказано да пружају когнитивне предности. „Једна студија је показала да људи који редовно једу лиснато поврће доживљавају когнитивно старење спорије за чак 11 година“, примећује др Бради.
Осим правилне исхране, стручњаци истичу значај редовне физичке активности за здравље мозга. Навике које подржавају когнитивно здравље често су истовремено и корисне за срце, што додатно наглашава важност њихове примене. Једна мала промена, као што је укључивање јаја, масне рибе или лиснатог поврћа у вашу исхрану, може бити први корак ка одржавању здравља вашег мозга. Међутим, како истичу стручњаци, кључ је доследност.
Србија данас