Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ ХЛЕБ СЕ ЛАКО ПРАВИ И НЕ ТРЕБА ВАМ БРАШНО Без гриже савести можете да га једете и за вечеру

18.11.2024. 17:17 17:21
Пише:
hleb
Фото: Pixabay.com

Уместо обичног белог хлеба и алтернатива од интегралног брашна, хељде и спелте, на дијети можете јести популарни хлеб од ланеног семена који има бројне предности.

Поред тога што не садржи глутен, он има и низак гликемијски индекс (свега 35), а предности семенки лана по здравље одлично су познате.

За шта је добро ланено семе?

Као и све семенке које обилују мастима, семе лана има значајну енергетску вредност – у 100 грама семена лана налазе чак 534 калорије.

Ипак, нека вас овај број калорија не уплаши јер је све остало што ланено семе пружа веома корисно по организам, па није исто јести њега и нездраву намирницу са истом калоријском вредношћу.

Семе лана обилује и протеинима, којих у 100 г има око 18,28 грама, а обично се препоручује да се конзумира у комбинацији с месом јер лан не садржи лизин, важну аминокиселину.

У 100 грама ланених семенки налази се 28,88 грама угљених хидрата, од чега највећи део чине биљна влакна. Уз то, одличан су извор витамина и минерала, пре свега витамина Б1, фосфора , бакра, затим биљних једињења као што су п-кумаринска киселина, ферулна киселина, цијаногене гликозиди, фитостероли и лигнани.

Ове семенке спадају и у најјефтиније, нарочито ако их купујете на меру у продавницама здраве хране.

Рецепт за хлеб од семенки лана

Састојци:

100 г ланеног семена

6 беланаца

Припрема:

Вече пре припреме хлеба, потопите ланено семе у воду да одстоји и набубри. Сутрадан их добро оцедите, па ставите у блендер.

Затим од јаја одвојите беланца, сипајте их преко семенки лана и блендајте док се не уситни (али пазите да не претерате – треба да буду млевене, а не прашкасте). Повремено очистите смесу са унутрашњих зидова блендера , па наставите.

Сипајте смесу у посуду за печење обложену пек-папиром, па пеците 35 минута у рерни загрејаној на 180 степени

Након што буде печен, искључите и оставите хлеб у рерни још 45 минута да не би спласнуо приликом наглог вађења на собну температуре.

Извор:
Glossy
Пише:
Пошаљите коментар