Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПРЕЗ: НИКАДА ИХ НЕ ЈЕДИТЕ ЗИМИ! Ове намирнице строго избегавајте на крају године

20.12.2024. 14:46 14:56
Пише:
Извор:
Крстарица
шпаргла
Фото: Youtube printscreen/ RTS Beogradska hronika

У овом периоду имају најмање хранљивих материја

Захваљујући брзом транспорту и новим системима складиштења, свеже воће и поврће се може купити током целе године. Али то не значи да треба да једете све што нађете на полицама продавница.

„Што је дуже време између брања и конзумирања, воће има мање хранљивих материја“, каже Елизабет Сомер, ауторка књигеEat Yоур Wаy to Хappнеss. Управо због тога своју исхрану треба базирати на свежој храни из околине, а избегавати храну која није сезонска, пише Пункуфер.

1. Шпаргле

Шпаргле се у продавницама могу наћи скоро током целе године, али су најбоље у пролеће када су врхови чврсти и укусни. Зимске шпаргле потичу из земаља Латинске Америке и веома су „дрвенасте“ и безукусне.

 Изабрите уместо тога:

Прокељ је пун витамина Ц који јача имунитет и витамина К који јача кости. Најбоље га је комбиновати са домаћом сланином.

2. Брескве

Лето је главно годишње доба за брескве, које су тада најсочније и најслађе. После августа, тешко их је наћи у продавницама. Ако још увек видите ово „длакаво“ воће на полицама продавница, вероватно је дошло из Јужне Америке.

Изаберите уместо тога: 

Агруми попут поморанџе, који су пуни слатког и киселог сока и других витамина и минерала који штите организам од сезонских прехлада и грипа.

3. Свеж грашак

Слатки и савитљиви грашак је пролећна посластица и сматра се једним од најчистијих поврћа на тржишту. Ако током зимских месеци наиђете на грашак, плодови ће бити брашнасти и лошег укуса.

Изаберите уместо тога:

Смрзнути грашак који се бере у јеку сезоне и укусом је најближи „правом“.

4. Клип кукуруза

 

Боље је јести кувани или печени кукуруз него грицкати чипс. Али свежи клипови у зимским месецима далеко су од оних летњих плодова пуних слатких и меких зрна.

Изаберите уместо тога:

Замрзнути производи као што је кукуруз шећерац је здравија алтернатива свежој храни. У зимским месецима не можете грицкати клип, али ћете и даље добити важне изворе лутеина конзумирањем зрна.

5. Јагоде

Ако наиђете на јагоде током зиме, реч је о производу који стоји у фрижидеру пола лета и целу јесен. Такве бобице немају укус и мирис јагоде, а хранљиве материје су нестале током дуготрајног складиштења.

Изаберите уместо тога:

Смрзнути шумски плодови се беру у време максималне сочности, одлично се комбинују у припреми печених посластица попут пита и савијача.

6. Парадајз

Крајем лета парадајз пружа максималан укус, сочност и арому. Али ако су после тога били у фрижидеру неколико месеци, будите сигурни да су плодови изгубили свежину и укус и количину ликопена.

Изаберите уместо тога:

Свеже је увек најбоље, али у зимским месецима за припрему супа, варива и сосова послужиће и парадајз из конзерве и пире парадајз. Ако имате могућност, изаберите тегле са органски узгојеним воћем и без конзерванса.

7. Боровнице

Не само да су боровнице изузетно скупе у зимским месецима, већ им недостаје и количина витамина Ц и чешће су подложне труљењу.

Изаберите уместо тога:

Смрзнуте боровнице су здраве као и свеже, а садрже скоро исту количину антиоксиданата.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ОВЕ СИМПТОМЕ НИКАКО НЕ ИГНОРИШИТЕ Ако их имате, избегавајте парадајз по сваку цену
paradajz

ОВЕ СИМПТОМЕ НИКАКО НЕ ИГНОРИШИТЕ Ако их имате, избегавајте парадајз по сваку цену

07.12.2024. 14:36 14:43