ОПРЕЗ: НИКАДА ИХ НЕ ЈЕДИТЕ ЗИМИ! Ове намирнице строго избегавајте на крају године
У овом периоду имају најмање хранљивих материја
Захваљујући брзом транспорту и новим системима складиштења, свеже воће и поврће се може купити током целе године. Али то не значи да треба да једете све што нађете на полицама продавница.
„Што је дуже време између брања и конзумирања, воће има мање хранљивих материја“, каже Елизабет Сомер, ауторка књигеEat Yоур Wаy to Хappнеss. Управо због тога своју исхрану треба базирати на свежој храни из околине, а избегавати храну која није сезонска, пише Пункуфер.
1. Шпаргле
Шпаргле се у продавницама могу наћи скоро током целе године, али су најбоље у пролеће када су врхови чврсти и укусни. Зимске шпаргле потичу из земаља Латинске Америке и веома су „дрвенасте“ и безукусне.
Изабрите уместо тога:
Прокељ је пун витамина Ц који јача имунитет и витамина К који јача кости. Најбоље га је комбиновати са домаћом сланином.
2. Брескве
Лето је главно годишње доба за брескве, које су тада најсочније и најслађе. После августа, тешко их је наћи у продавницама. Ако још увек видите ово „длакаво“ воће на полицама продавница, вероватно је дошло из Јужне Америке.
Изаберите уместо тога:
Агруми попут поморанџе, који су пуни слатког и киселог сока и других витамина и минерала који штите организам од сезонских прехлада и грипа.
3. Свеж грашак
Слатки и савитљиви грашак је пролећна посластица и сматра се једним од најчистијих поврћа на тржишту. Ако током зимских месеци наиђете на грашак, плодови ће бити брашнасти и лошег укуса.
Изаберите уместо тога:
Смрзнути грашак који се бере у јеку сезоне и укусом је најближи „правом“.
4. Клип кукуруза
Боље је јести кувани или печени кукуруз него грицкати чипс. Али свежи клипови у зимским месецима далеко су од оних летњих плодова пуних слатких и меких зрна.
Изаберите уместо тога:
Замрзнути производи као што је кукуруз шећерац је здравија алтернатива свежој храни. У зимским месецима не можете грицкати клип, али ћете и даље добити важне изворе лутеина конзумирањем зрна.
5. Јагоде
Ако наиђете на јагоде током зиме, реч је о производу који стоји у фрижидеру пола лета и целу јесен. Такве бобице немају укус и мирис јагоде, а хранљиве материје су нестале током дуготрајног складиштења.
Изаберите уместо тога:
Смрзнути шумски плодови се беру у време максималне сочности, одлично се комбинују у припреми печених посластица попут пита и савијача.
6. Парадајз
Крајем лета парадајз пружа максималан укус, сочност и арому. Али ако су после тога били у фрижидеру неколико месеци, будите сигурни да су плодови изгубили свежину и укус и количину ликопена.
Изаберите уместо тога:
Свеже је увек најбоље, али у зимским месецима за припрему супа, варива и сосова послужиће и парадајз из конзерве и пире парадајз. Ако имате могућност, изаберите тегле са органски узгојеним воћем и без конзерванса.
7. Боровнице
Не само да су боровнице изузетно скупе у зимским месецима, већ им недостаје и количина витамина Ц и чешће су подложне труљењу.
Изаберите уместо тога:
Смрзнуте боровнице су здраве као и свеже, а садрже скоро исту количину антиоксиданата.
Крстарица