broken clouds
6°C
22.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1327
usd
112.8337
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Само за праве сладокусце

НЕПОГРЕШИВО СЛАТКО САВРШЕНСТВО Оригинални рецепт за ДОБОШ ТОРТУ који ће вас одушевити својом лакоћом и укусом

22.01.2025. 12:30 12:33
Пише:
Извор:
Espreso
torta
Фото: GPT ilustracija

Као што то обично и бива – за најбоље ствари, а у овом случају и најукусније залогаје, потребно је уложити труд и посвећеност!

Добош торта је једна од најпознатијих торти, нарочито у региону и Европи. Ова торта пореклом је из Мађарске, а позната је по путерастим корама и филу. Изузетно богатог и раскошног укуса, добош торта је идеална за послуживање у свечаним приликама – за рођендане, годишњице, као и новогодишњу, божићну или ускршњу трпезу.

Но, као што то обично и бива – за најбоље ствари, а у овом случају и најукусније залогаје, потребно је уложити труд и посвећеност!

Путерасте корице неће бити најлакше за припрему ако их већ нисте правили, али хеј, гледајте то са ведрије стране – када савладате рецепт за добош – све друге сличне торте правићете лако! Како бисмо вам олакшали прављење ваше прве добош торте, у наставку вам нудимо једноставне и јасне рецепте, који вас воде корак по корак до овог слатког савршенства!

Оригинални рецепт за добош

Ова торта је први пут направљена још у XИX веку, за потребе изложбе у Мађарској, а по рецепту Јозефа Ц. Добоша, познатог посластичара. Детаљна упутства за припрему добоша изгубљене су у Другом светском рату, па отуд на стотине различитих интерпретација за прављење ове торте широм света, па тако и широм интернета.

Потрудили смо се да пронађемо што аутентичнији рецепт за добош за вас, а касније вам дајемо и мало другачије рецепте, углавном једноставније за припрему.

Ево оригиналног рецепта за добош торту (или барем најприближнијег оригиналу).

За 20 порција потребни су вам следећи састојци.

Кора

6 јаја;

100г шећера у праху;

35г (2 кашике) отопљеног Моја Кравица маслаца.

Фил од путера:

4 јаја;

200г шећера у праху;

235г Моја Кравица маслаца;

35г какао масе;

17г (1 кашика) ванилиног шећера;

35г какао путера;

200г чоколаде за кување.

Карамел глазура за добош торту:

200г (7 оз) шећера.

Припрема

Припрема коре:

Припрема фила (крем од путера):

Припрема глазуре (карамел):

торта
Фото: GPT ilustracija

Одвојите жуманца од беланаца. Умутите жуманца са половином шећера у праху док смеса не постане глатка. Умутите беланца са преосталим шећером у чврсти снег. Пажљиво спојите снег са жуманцима, тако да смеса задржи текстуру снега.

Додајте брашно и нежно га умешајте у смесу, мало по мало, а затим додајте и отопљени маслац. Промешајте нежно.

Поделите тесто у калупе за печење пречника 23цм и пеците на 200°Ц око 8-10 минута. Охладите коре на решетки.

Умутите јаја и шећер у праху на пари док не достигну 85°Ц, па охладите смесу.

Посебно умутите маслац са ванилиним шећером док не постане пенасто.

Отопите чоколаду, какао путер и какао масу, па охладите.

Умутите маслац у охлађена јаја и шећер, додајте отопљену чоколадну смесу и све добро сједините.

У лонцу на слабој ватри отопите шећер док не постане боје ћилибара. Протресите лонац да се шећер равномерно отопи, без мешања.

Да саставите торту, намажите пет слојева коре филом од чоколаде и маслаца и сложите их један на други да формирате торту. Прекријте врх и стране торте филом.

Брзо прелијте карамел преко последњег горњег слоја.

Оставите торту да се стегне у фрижидеру барем неколико сати.

Добош торта – рецепт који ћете волети

Прелазимо на прву варијацију рецепта за добош. Судећи по оценама оних који су имали то задовољство да га испробају, добош торта припремљена на овај начин никога не оставља равнодушним! Ово је један од најбољих рецепата и даје проверено добре (илити изванредно укусне) резултате.

Састојци:

За коре (укупно 8 комада):

250г Моја Кравица маслаца (на собној температури)

50г шећера у праху

½ кашичице прашка за пециво

Прстохват соли

Кесица ванилиног шећера

Мало ситно нарендане лимунове коре

8 жуманаца

8 беланаца

170г брашна

170г кристал шећера

За чоколадни путер фил:

4 јаја

150г шећера у праху

1 кесица ароматизованог бурбон шећера

1 кашичица ароме ваниле

2 кашике какаа у праху

200г чоколаде са више од 50% какаа

350г Моја Кравица маслаца (на собној температури)

За карамел глазуру:

Кристал шећер: 200 г

Прстохват морске соли

Припремите све састојке унапред како би процес припреме био лакши и бржи.

Припрема:

Коре:

Умутите 250г омекшалог маслаца са 50г шећера у праху, пола кашичице прашка за пециво, прстохватом соли, кесицом ванилин шећера и мало рендане коре лимуна.

Постепено додајте 8 жуманаца, мутећи континуирано.

У другој посуди умутите 8 беланаца са 170г шећера док не добијете чврст снег.

Лагано спојите беланца са путером и жуманцима, затим додајте 170г брашна.

Поделите тесто на 8 делова и пеците појединачне коре на папиру за печење са кругом пречника 23 цм на 180°Ц, 6 минута на вишој и 5-6 минута на нижој решетки рерне.

Чоколадни путер фил:

Умутите 4 јаја са 150г шећера у праху, какао прахом, бурбон ароматизованим шећером и кашиком ванила ароме на пари 12-13 минута.

Када се крем згусне, додајте 200г чоколаде с 57% какао делова и оставите да се охлади.

Када се фил охлади, умутите 350г омекшалог путера и постепено га додајте у крем.

Карамел:

Растопите 200г шећера до тамне боје, брзо прелијте преко једне коре, поспите крупном сољу, сачекајте да се карамел стегне па исеците на 16 делова.

Састављање торте:

Једну по једну, кору филујте са по 100г чоколадног крема.

Последњу кору (која није филована) прелијте карамелом.

Поделите површину торте на 16 једнаких делова и на сваки део истисните мало фила, ради декорације.

Нека се ваша добош торта охлади преко ноћи.

Након хлађења, торту исеците и послужите.

Добош торта са корама без путера – лакша варијација рецепта

Повољнија, лакша и бржа варијанта добоша, али и са мање пуног, раскошног укуса. Ево рецепта.

Састојци:

За коре:

9 јаја (одвојено беланце од жуманца)

9 кашика шећера

9 кашика брашна (не препуних)

1 кесица ванилиног шећера

За фил:

6 јаја

200г шећера

200г чоколаде за кување

200г Моја Кравица маслаца

2 кесице ванилин шећера

За глазуру:

200 г шећера

Припрема:

Коре:

Умутити беланце док не постане чврсто, затим постепено додавати шећер и ванилин шећер, наставити мућење док се шећер потпуно не растопи.

Додавати жуманца једно по једно, уз непрестано мућење.

На крају, нежно умешати брашно.

Пећи 8-9 танких кора на преврнутом плеху. Ако је плех већи, пећи једну велику кору и касније је сећи на жељене облике.

Фил:

Јаја и шећер умутити и кувати на пари око 10-15 минута, док смеса не проври.

Додати чоколаду и наставити кување док се потпуно не растопи, затим умешати ванилин шећер.

Када се фил охлади до млаког стања, постепено додавати маслац, мешајући док се потпуно не сједини.

Слагање торте:

Филовати охлађене коре припремљеним филом.

Припремити глазуру: шећер карамелизовати на тихој ватри, пазећи да не загори.

Врућу глазуру брзо прелити преко сложене торте и засећи је ножем загрејаним на ватри како би се добиле линије за сечење. Пустити да се стегне на собној температури, а после одложити торту у фрижидер на барем неколико сати.

Украсити торту по жељи, исећи и послужити.

Торта добош сигурно ће испунити сва ваша очекивања. Било да је ваш избор добош торта по оригиналној рецептури налик на ону насталу у Мађарској, или сте одлучили да испробате једноставнији начин припреме, засигурно ћете одушевити све који је пробају хармонијом укуса и текстура. Нека ова чоколадна торта подигне вашу наредну свечану трпезу на нови ниво!

espreso

Извор:
Espreso
Пише:
Пошаљите коментар