few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Не зна се која је укуснија СРПСКЕ ЧОРБЕ МЕЂУ НАЈБОЉИМ НА СВЕТУ Чак два овдашња СПЕЦИЈАЛИТЕТА на списку

16.08.2024. 21:42 21:49
Пише:
Извор: pixabay.com

Познат гастро портал Тејст Атлас објавио је списак 100 најбољих супа на свету.

На њему су се нашла чак 2 специјалитета из Србије, од којих се не зна који је укуснији.

Гастро водич Тејст Атлас поново је уврстио српске специјалитете у листу најбољих на свету. Овога пута вршена је селекција најбољих супа, а у ТОП 100 нашли су се и окрепљујућа бела чорба и (чорбасти) пасуљ.

Окрепљује и помаже код мамурлука

Бела чорба, која је на нашим просторима изузетно популарна, заузела је 50. место на списку најбољих супа на свету. На порталу Тејст Атласа надевено је како се она обично сервира као прво јело, али да се током летњих жега, када је апетит обично мањи, неретко она једе и као главно јело. Тада се уз њу служи и купус салата.

Главни састојци за припрему овог специјалитета су пилеће бело месо, јаја, кромпир, лук, брашно и шаргарепа, док се од зачина најчешће користе со, бибер и першун. Оно што је гастрономима широм света посебно привукло пажњу јесте да се у белу чорбу може додати и мало сирћета и да том приликом она "магично" постаје традиционални лек за мамурлук.

Буди носталгију и има сентименталну вредност

Чорбаст пасуљ рангирао се нешто слабије од беле чорбе и заузео 58. место на овој ранг листи. Дегустатори портала описали су ово јело као специјалитет који буди носталгију, евоцира успомене и има сентименталну вредност за све становнике Балкана и околних земаља.

Припрема овог специјалитета је врло једноставна: пасуљ се обично дуго крчка са кобасицом или сланином уз додатак шаргарепе, лука и зачина попут алеве паприке и ловоровог листа, а након што је спреман, сервира уз комадиће хрскавог хлеба, мало младог лука са стране или купус салату.

Прво место припало је издашној парагвајској супи са месом (најчешће говеђим или пилећим), кнедлама од кукурузног брашна, сиром и поврћем, необичног назива Бори-Бори. Ово јело обично се сервира топло, уз додатак свеже сецканог першуна и мало наренданог пармезана, а посебно је популарно током зимских месеци.

Дненвик/Лепоте Србије

Аутор:
Пошаљите коментар
БЕЛА ЧОРБА ЛЕЧИ СВЕ ПРОБЛЕМЕ По рецепту ГАСТРО ГУРМАНА Немање Аврића

БЕЛА ЧОРБА ЛЕЧИ СВЕ ПРОБЛЕМЕ По рецепту ГАСТРО ГУРМАНА Немање Аврића

16.06.2024. 11:45 12:48