НЕ МОГУ САМО ГРЦИ ДА СЕ ПОХВАЛЕ Ужички гирос одушевљава све који су га пробали, ово је рецепт за доручак којем ћете се враћати
Да у граду на Ђетињи царују масне калорије потврђено је још од давнина, када се као омиљени доручак код Ужичана усталила комплет лепиња.
Међутим, да се не живи од старе славе и да довитљиве Ере имају још једног кеца у рукаву кад су у питању домаћи специјалитети, на делу и у пракси показао је печењар Марко Бонџулић.
Навикли да свињско и јагњеће печење купују и једу на килограм, гости су остали без текста кад су на менију његове радње угледали још једну понуду - сендвич са свињским печењем. Убрзо је овај специјалитет добио и своје име - ужички гирос, јер тако ситно исецкано месо као што се налази у сендвичу карактеристично је за грчки слани деликатес.
- Као и за све и овде је најважнија добра основна сировина, а то је у овом случају свињско месо. Кртина од печења се сецка на ситне комаде, а затим око сат времена кува у шерпи са чувеним претопом или такозваном моцом. Кад то буде готово и добро крчкано стављамо у домаћу кифлу, а преко иде купус салата, црвена љута паприка ко воли. За један сендвич није потребно више од минут времена, ако су сви састојци добро припремљени - рекао је за РИНУ печењар Марко.
Познати као љубитељи јаке хране Ужичани су били одушевљени новим специјалитетом, али добар глас далеко се чује, па су и бројни пролазници кроз овај град свратили да пробају "гирос на ужички начин". Врло брзо постао је један од најпродаванијих производа.
- Користимо све домаће сировине, у шерпу у којој се крчка месо са претопом додајемо пар тајних састојака који дају специјалитету специфичан укус. Покушали су да нас копирају, али био је узалуд. Људи пробају, али се сви поново на овај посебан сендвич врате код нас - додаје Марко.
Каже да рецепт неће мењати, али ће у ужички гирос додати још по који састојака. Овај нови специјалитет у златиборском крају већ је добро заживео и већ прети да постане озбиљна конкуренција чувеној комплет лепињи.
RINA/dnevnik.rs