НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАМ ГЉИВЕ ПРОПАДНУ Овај трик ће им продужити свежину до седам дана
Гљиве су одличан додатак разним јелима као што су рижото и тестенина, а врло често се користе и као један од састојака за пицу. Међутим, многи су фрустрирани када их изваде из фрижидера и схвате да су се поквариле.
Ако заборавите гљиве у фрижидеру, ови трикови за складиштење могу вам помоћи да их дуже одржите свежима, што значи више шансе да их употребите у својим омиљеним јелима.
Оснивач компаније Urban Farm-It и аутор књиге „Growing Mushrooms at Home: The Complete Guide to Knowing, Growing and Loving Fungi” Elliot Webb поделио је своје најбоље савете за одржавање укуса гљива.
„Један од најједноставнијих и најделотворнијих начина складиштења је ставити целе, неопране гљиве у смеђу папирнату врећицу и савити врх како би се затворила”, навео је.
Папир упија вишак влаге, што је кључно за одржавање гљива сувима и спречавање настанка слузи. Ако при руци немате папирнату врећицу, Webb предлаже алтернативну методу.
„Добро делује и умотавање гљива у папирнати убрус и њихово стављање у посуду коју ћете држати у фрижидеру. Обе методе помажу у одржавању свежине смањујући накупљање влаге”, каже.
Такође је кључно избегавати пластику где год можете. Webb је навео да пластика задржава влагу, што убрзава кварење и може довести до слузаве текстуре коју нико не воли.
„Ако сте купили гљиве у затвореној пластичној амбалажи, пребаците их у папирнату врећицу или замотајте у папирнате убрусе што пре како бисте им продужили рок трајања”, додао је.
Чак и када их правилно упакујете, важно је користити гљиве унутар препорученог временског оквира. Целе обично могу трајати до седам дана, али нарезане треба искористити у року од три дана.